Alfredo James Pacino američki je filmski i pozorišni glumac, reditelj i scenarista. Najpoznatiji je po svojim gangsterskim ulogama zbog kojih je dobio niz priznanja među kojima je Oskar.

Odrastao je u Bronksu sa majkom, koju je otac ostavio kada je Alu bilo dve godine, zbog čega je glumac po sosptvenom priznanju, dugo dugovao.

Nije bio visok, ni jak, za razliku od svojih vršnjaka koji su ga okruživali, te je našao drugi način da slrene pažnju na sebe i svoje kvalitete - to je bio humor, kojim je zabavljao ljude.

Nije prošlo dugo pre no što je Al ovaj zabavljački talenat počeo da naplaćuje u klubovima, ostalo je istorija.

Ovo su njegovi poznati citati:

"Ne treba mi lepa žena, koju mogu kupiti novcem. Ne treba mi bogatstvo. Već imam sve. Ne treba mi privrženost: jer skoro sve žene postanu "moje" za šaku dolara, a one koje mi nisu privržene, mogu osvojiti kad hoću. Meni treba postojana žena. Vernost i dobar glas ne mogu kupiti ni za sav novac ovog sveta."

"Nikada se nikome ne pravdajte, niti objašnjavajte. Svako će razumeti kako njemu odgovara!"

"Kao dete, molio sam se Bogu za  bicikl.. Onda sam shvatio da Bog drugačije funkcioniše. Ukrao sam bicikl i počeo sam se moliti Bogu za oproštaj greha".

"Prvo pravilo je: nikad ne odustaj. Drugo pravilo je: Uvek se sećaj prvog pravila!

"Lako je zavarati oko, ali najteže je zavarati srce."

Što manje želite stvari, više će dolaziti k vama. Ako je suđeno da se dogodi, dogodiće se. Svaki put kada sam nešto forsirao, ispostavilo se da to nije to."

"Istina je da je mene teško razumeti. Moraš živeti 50 godina sa mnom da bi shvatio o čemu govorim."

"Moja majka je umrla pre nego što sam uspeo. Sećam se da sam imao oko deset godina kada smo živeli u stanu na poslednjem spratu. Bilo je mnogo hladno. Sa ulice su me stalno zvali drugovi da izađem sa njima. Ali majka mi nikada nije dozvoljavala. Bio sam strašno ljut na nju, svađao sam se i vikao, a bi samo ćutala. Tako mi je spasla život, jer svi ti momci više nisu živi. Ona nije htela da se družim sa njima. E vidite, zato sam sada ja ovde i razgovaram sa vama. Sve je vrlo jednostavno, zar ne? Ali mi to brzo zaboravimo..."

"Ključ uspeha je želja. I ona stalno gori u meni!"

"Često mi kažu da sam dosadnjaković, sveznalica i cinik. Upozoravam vas da sam mnogo gori!"

"Bilo je takvih godina kada sam bio teško zavistan od alkohola i tableta. Tada sam sedeo na ceremoniji i mislio: ako me sada prozovu da izađem na binu, da li ću moći uopšte da izađem? Nisam bio siguran!"

"Ne razumem zašto ljudi mrze biseksualce, gejeve i lezbejke? Ne postoji objašnjenje za to u mojoj glavi. Smatram da nije bitno u koga ste zaljubljeni... u ženu ili u muškarca. Voliš - to je najvažnije!"

"Knjige i predstave mi pomažu da nađem svoje mesto u svetu. Došlo je do pomaka, postao sam ozbiljniji."

"Ponos i bahatost su đavolje sluge. Ako ih ne možete kontrolisati, počeće da kontrolišu vas."

Izvor:Stil.rs