Nedavno je proslavila 81. rođendan, ali joj popularnosti ne manjka. Osim što je glumica uz njeno se ime veže i niz drugih titula. Ona je bivša manekenka, fitnes guru, kao i politička aktivistkinja i pisac.

Dvostruka je dobitnica Oskara. Prvu zlatnu statuu osvojila je 1972. godine za ulogu u filmu "Klute", a drugi takođe u kategoriji najbolje glumice za ulogu u filmu "Coming Home".

Glumački put

Zanimljivo da je glumom u početku, kako je sama rekla, počela da se bavi zato što nije znala ko i šta želi da bude. U početku je prihvatala sve uloge koje su joj nudili, da bi ubrzo počela da pravi svoje filmove. Među prvima u kojima je ostvarila zapažene uloge su "Period of Adjustment", "Walk on the Wild Side", "Sunday in New York" i "Barbarella".

Početkom devedesetih odlučila se na pauzu u glumi kojoj se vratila ulogom u filmu "Za sve je kriva svekrva" igrajući uz Jennifer Lopez. Iza nje je danas više od 50 filmova, knjiga i fitnes videa kojima je ostavila svoj trag u svetu šou biznisa, prenosti Stil.rs

Začetnica plesnog aerobika

Jane izgleda besprekorno, a njen mladolik izgled česta je tema, s obzirom na godine. Iako je priznala da se podvrgnula ponekoj estetskoj korekciji, veliku ulogu u svemu imaju i godine vežbanja aerobika. Naime, Jane je i pre nego što je fitnes bio popularan, u Los Anđelesu otvorila studio koji je bio posvećen kombinaciji aerobika, gimnastike i plesa. Sve je sama vodila.

"Rano sam zaključila da takva vrsta vežbanja ima ogroman uticaj na moral. Red aerobika, gimnastike i plesa. I kad sam imala gomilu posla, uvek sam se oslanjala na vežbanje jer sam kasnije imala više energije, a depresija bi nestala."

Ljubavni život holivudske dive

Osam godina dugoj vezi Jane  Fonde i producenta Richarda Perry-ja kraj je došao u januaru 2017. godine, ali legendarna diva nije očajavala.

"Jane se i dalje istinski nada da će pronaći nekoga s kim će podeliti ostatak života, ali svesna je toga i da postoji velika mogućnost da ostane sama", rekao je jednom prilikom prijatelj glumice.

Dobitnica Oskara bila je u braku sa francuskim filmskim redateljem Rogerom Vadimom od 1965. do 1973. godine, sa Tomom Haydenom od 1973. do 1990. godine. Ali tek nakon što je ostavila trećeg supruga Teda Turnera nakon deset zajedničkih godina, pomirila se sa solo životom.

"Prvi put mi je bilo sasvim u redu da budem sama", rekla je tada.

Teški životni periodi

Jedan od najtežih trenutaka u životu bio joj je kad je ostala bez oca.

U vreme njegove smrti okončala je i drugi brak, a tada je želela da odustane od glume jer u svemu više nije videla smisao.

U tom periodu je postala aktivistkinja za zaštitu prirode, ali nakon perioda u kojem joj je samopouzdanje palo na niske grane, upoznala je trećeg supruga Teda Turnera i sve je opet nekako dobilo smisao.

Glumica je šokirala javnost kada je u nedavno objavljenom intervjuu za časopis "Net-a-porter" otkrila da je bila silovana i seksualno zlostavljana još kao devojčica, a priznala je i da je tokom glumačke karijere doživela razne oblike seksualnog zlostavljanja.

"Dobila bih otkaz jer nisam želela da spavam sa svojim šefovima. I uvek sam mislila da je to moja krivica, da nisam uradila pravu stvar ili da sam rekla nešto što nisam smela" prisetila se.

Izvor: stil/100posto.hr