Pirelli kalendar... kultni kalendar koji je svake godine oduševljavao prevashodno jači pol postoji od 1964. godine kada je italijanska kompanija specijalizovana za gume odlučila da pojača prodaju lansirajući kalendar s fokusom na zgodne devojke i kola.

Njihova marketinška odluka se pokazala kao savršen način da se pročuje ime o kompaniji kao i da se poveća prodaja na tržištu koje je bilo okupirano raznoraznom konkurencijom koja nije prezala od takođe jakih promo strategija!

Kalendari se danas smatraju kultnim, umetničkim i avangardnim nasledstvom bez obzira na činjenicu da su u nekim godinama bili krajnje provokativni, izazovni pa često i upoređivani sa pornografskim fotografijama. Tome je doprinela neverovatna ekipa koja je osmišljavala kalendar iz godine u godinu selektujući najzgodnije devojke u tom trenutku, kao i najbolje fotografe koji su radili za pregršt modnih magazina.

Među fotografima koji su slikali Kate, Cindy, Helenu, Gisele i ostale dame bili su Avedon, Leibovitz, Newton, Mert and Marcus, Inez and Vinoodh i veliki broj drugih najjačih fotografa.

U želji da na specijalan način obeleže 50 godina ( jubilarna godišnjica bila prošle godine) italijanska kompanija je pripremila knjigu Pirelli: The Calendar 50 Years and Mode, koju će Taschen prvi ekskluzivno pustiti u prodaju 10. avgusta. Ova knjiga će obuhvatiti sve do sada objavljene kalendare kao i kratke priče sa snimanja istih.

Naomi Campbell foto: Patrick Demarcheller (2005.), Rio de Janiero, Brasil (PIRELLI Calendar)  

Knjiga je svojevrsni omaž fascinatnim fotografijama i prirodi, kao i modnoj fotografiji. U knjizi ćete tako naći informaciju o Sarah Moon, prvim ženskim fotografom koji je dobio priliku da fotografiše za Pirelli. Ti kalendari iz sedamdesetih spadaju u najomiljenije među kolekcionarima slavnog kalendara koji vole i one iz devedesetih kada su za Pirelli pozirale Kate, Naomi, Cindy dok su iza objektiva bili Avedon, Weber, Meisel.

Pravi dragulj knjige je "izgubljeni" kalendar Helmuta Newtona kog je 1986. godine Pirelli angažovao da uradi kalendar za njih, da bi se na kraju ipak opredelili za Berta Sterna. Helmutov kalendar je objavljen ipak naknadno, pre dve godine.

Mi vam u galeriji donosimo nekoliko Pirelli fotografija iz pomenute knjige >>>>

Gisele, Kate i još veliki broj poznatih i zavodljivih dama koje su bile deo slavnog kalendara!