Porodični odnosi predstavljaju temelj našeg emotivnog i društvenog života, donoseći radost, podršku, ali i izazove s kojima se susrećemo na putu održavanja harmonije unutar porodice. Ovi odnosi su dinamični i promenljivi, ali i esencijalni za mnoge od nas. 

Kada se pritisak praznika doda na sve ovo, složićemo se da je tada održavanje porodičnih odnosa na posebnom ispitu. Bez obzira na to imate li zaista divan, blizak odnos s porodicom ili se vaša viđanja svode na samo nekoliko dana godišnje, okupljanja tokom praznika imaju potencijal da budu stresna, haotična i ponekad potpuno neprijatna. Da biste to sprečili, analizirali smo izazove sa kojima se najčešće suočavamo u ovom periodu, te kako možemo da ih predupredimo.

Na prvom mestu, neophodno je razumeti odakle neki izazov zapravo potiče, kako bismo mogli bolje da shvatimo zbog čega nam se određeni problem javlja. Postavljanje granica jedan je od načina da očuvamo sopstveni mir i sprečimo osećaj povređenosti.

U nastavku delimo pet saveta koje možete primeniti tokom ovih praznika kako biste održali snažne i zdrave veze unutar porodične zajednice.

Identifikujte svoje potrebe

Kada razmišljate o okupljanju s porodicom, šta vam prolazi kroz glavu? Počinjete li osećati anksioznost zbog prisustva određene osobe ili nervozu zbog pitanja koja vam mogu postaviti? Zabeležite osećanja koja imate, identifikujte eventualne okidače koje očekujete i smislite neke ideje kako bi se te situacije mogle poboljšati. To će vam pomoći da identifikujete koje su vaše potrebe i kako mogu biti ispunjene postavljanjem određenih granica. 

Pripremite se za odbojnost

Nažalost, neće svako razumeti vaše granice niti zbog čega su vam potrebne, pa odbojnost prema tome nije neobična. Ali znajte da kada ljudi pružaju otpor vašim granicama, to je potvrda da su granice potrebne. Odbijanje može doći u različitim oblicima: potpuno ignorisanje, pokušaji da vas nateraju da promenite mišljenje, neprihvatanje vaših želja... Nemojte dozvoliti da vas bilo šta od toga obeshrabri. Ostanite pri svom stavu i držite se onoga što hoćete ili nećete tolerisati.

Kako se ne svadjati sa porodicom za praznike?
Profimedia 

Jasno komunicirajte svoje granice

Kada razgovarate s porodicom o granicama, budite jasni i precizni; ovo nije vreme za uvijanje. Na primer, ako ne želite da razgovarate sa roditeljima o svom ljubavnom životu, recite im to otvoreno. Na taj način, vi postavljate jasne granice, što olakšava drugima da ih poštuju - čak i ako ih ne razumeju. Zapamtite da imate pravo na to, stoga komunicirajte svoje potrebe jasno i nemojte osećati pritisak da se opravdavate.

Pazite da budete dosledni

Ako želite da vaša porodica poštuje vaše granice, morate se pobrinuti da i sami poštujete svoje granice. Ako ih povremeno ignorišete, postavljate primer da je u redu ako im i drugi ne pridaju značaj. Dakle, recite nekada to zaista mislite, idite kada kažete da ćete otići, ne govorite o stvarima o kojima ste rekli da ne želite da razgovarate, i tako dalje. Budite dosledni prema sebi i drugima, kako bi vaše granice ostale jasno utvrđene.

Kako se ne svadjati sa porodicom za praznike?
Unsplash/Sekatsky 

Izvinite se ako je potrebno

Nadamo se da neće doći do ovoga, ali nemojte bežati od izvinjenja. Ovo je lakše reći nego učiniti - pogotovo s članovima porodice tokom praznika. Ako morate da napustite razgovor ili događaj radi svog mentalnog blagostanja jer imate osećaj da niko ozbiljno ne shvata vaše potrebe, neka bude tako. Udaljavanje će vas sačuvati od osećaja još veće nelagodnosti i pokazaće da ne tolerišete druge koji ne poštuju vaše potrebe.