Iako nas praznično doba najpre asocira na radost, slavlje i generalno dobro raspoloženje, to ne znači da nije moguće, i sasvim prirodno osetiti niz suprotnih emocija u zimskim danima. Ako se suočavate sa bilo kakvim gubitkom, zahtevnim porodičnim odnosima, emotivnim bolom ili uopšteno provođenjem praznika sami, to može biti surovo podsećanje na ono što vam nedostaje. 

U nastavku donosimo šest korisnih strategija koje vam mogu pomoći da prazničnu sezonu učinite podnošljivijom.

Nemojte se upoređivati s drugima

Praznična sezona nije takmičenje. Izbegavajte zamku upoređivanja sa drugima, bilo online ili u stvarnom životu. Shvatite da je upoređivanje kradljivac radosti i svesno ga izbegavajte. Ako osetite tugu ili zavist zbog toga što nemate ono što drugi imaju ovog prazničnog perioda, odmaknite se na nekoliko dana. To može značiti da ne prisustvujete zabavi na kojoj će svi vaši prijatelji biti sa svojim partnerima ili jednostavno se odjavite sa društvenih mreža na nekoliko dana.

Započnite novu tradiciju

Tradicije ne moraju biti starije od decenije; možete započeti nove tradicije kad god to poželite! Praznično doba je savršeno vreme za to. Izborom nove tradicije, planiranjem, i uključivanjem drugih (ili ne), možete se dobro zabaviti i odvratiti pažnju od eventualne tuge koju možete osećati u vezi sa drugim delovima svog života. Postoji bezbroj novih tradicija koje možete započeti sa članovima porodice, prijateljima, vašim partnerom ili sami. Neki od naših favorita uključuju formiranje prazničnog književnog kluba, održavanje filmskog maratona i pečenje božićnih kolačica.

Kako se izboriti sa tugom za vreme praznika
unsplash / prchi palwe 

Budite humani

Studije pokazuju da darivanje može poboljšati vaše fizičko i mentalno zdravlje, a tokom praznika postoji mnogo volonterskih prilika u kojima možete učestvovati. Neki od načina da pružite podršku su volontiranje u kuhinji za beskućnike, ispunjavanje novogodišnjih želja deci u domu, doniranje tople odeće. Izaberite projekat ili organizaciju koja vam je bliska srcu i napravite razliku u životima drugih kroz volontiranje. 

Isplanirajte događaj koji vas raduje

Bilo da želite da nešto planirate tokom praznične sezone ili nakon nje (ili oboje), osećaj radosti zbog nečega što vas očekuje podstaknuće vaš duh. Možemo li predložiti solo dan u spa centru, veče posvećeno kompletnoj prazičnoj dekoraciji doma ili shopping izlet sa svojim prijateljicama?

Kako se izboriti sa tugom za vreme praznika
unsplash / olena bohovyk 

Postavite granice

Postavljanje granica može vam pomoći da upravljate eventualnom tugom i stresom tokom praznične sezone. Počnite identifikovanjem svojih potreba i/ili potencijalnih okidača koje očekujete, i napravite plan kako biste postavili granice oko njih kako biste zaštitili svoj mir. Na primer, ako ste nedavno prošli kroz raskid i ne želite da razgovarate i razmišljate o tome, obavestite ljude u svom životu da o tome nećete razgovarati, posebno tokom ovog perioda. Odlučite koje granice treba da postavite i jasno ih komunicirajte kako biste sprečili dalju nelagodu.

Potražite podršku

Podrška je ključna bez obzira na doba godine ili način na koji se osećate, ali posebno je korisna kada se osećate loše. Uverite se da imate nekoga s kim osećate da možete slobodno da razgovarate, bilo da je član porodice, najbolji prijatelj ili psihoterapeut, i oslonite se na njih tokom praznika. Ako oni koji su vam najbliži ne znaju da vam je potrebna dodatna podrška u ovom trenutku, razmislite o tome da im otvoreno kažete kroz šta prolazite kako biste mogli da budu uz vas.