Budite najbolje verzija sebe... Radite na sebi... Konstantno se unapređujte... Iako u teoriji ovi zadaci možda zvuče jednostavno, svako ko se zaista oprobao u radu na sebi zna koliko postizanje ovih ciljeva nije nimalno jednostavno. Naime, svako od nas poseduje neke mentalne prepreke koje staju na put ostvarivanju našeg punog potencijala i postizanju najboljih verzija sebe.

Ipak, prema stručnjacima, postoji dobra vest - ova ograničenja možete prevazići uz pomoć alata koji će vam pomoći da unapredite svoje razmišljanje kako biste mogli da živite autentično. Bez obzira želite li da poboljšate fizičko, mentalno ili finansijsko zdravlje, unapredite kvalitet svojih odnosa ili napredujete u karijeri, promena vašeg mentalnog sklopa daće vam podsticaj koji vam je potreban da transformišete svoj život preoblikovanjem svojih verovanja.

U nastavku su četiri uobičajene mentalne blokade koje vas možda sprečavaju da ostvarite najbolju verziju sebe i preporučene tehnike koje eksperti preporučuju za njihovo prevazilaženje. 

Imate ograničavajuća verovanja

Bez obzira na to gde su vaše predrasude formirane—vaše vaspitanje, obrazovanje, prošla iskustva, odnosi, društvo, mediji—oni prave razliku u tome da li ćete završiti maraton ili odustati pre nego što i počnete, biti deo ljubavne veze ili smatrati da je upoznavanje beznadežno, otkriti svoju istinsku strast ili ostati zaglavljeni na poslu koji ne vodi nikuda.

Kako objašnjava dr. Axe, vaša verovanja mogu biti najvažniji faktor koji će odrediti kako će izgledati vaša budućnost. "Verovanja su toliko jaka da neka od lažnih uverenja koje sebi govorimo (npr. nisam pametan) mogu nadjačati ono što je zapravo istina (mogu da naučim)," objasnio je dr. Axe. "Kada se ne izazivaju, ograničavajuća verovanja će vas sprečiti da postanete osoba koja možete da budete."

Zapitajte se koja su vas sve uverenja sprečila da jurite svoje snove ili da budete najbolja verzija sebe?

Pokušajte da ih se oslobodite afirmacijama, vođenjem dnevnika ili vizualizacijom. Što više vežbate pretvaranje tih "ne mogu" u "mogu," to će vam ta praksa postati prirodnija.

Definišete uspeh kao postignuće 

Svi težimo da budemo "uspešni," ali toliko smo fokusirani na krajnji cilj da ne priznajemo ili ne uživamo u putovanju i onome što usput naučimo. "Naš uspeh nije u onome što postižemo, već u onome što postajemo." Umesto da se fokusiramo na naše liste obaveza, trebalo bi da umesto toga stvaramo "liste ostvarenja". "Naš cilj treba da bude postajanje najboljih verzija sebe u karakteru i veštinama i korišćenje tih stvari u pozitivne svrhe.

Kako u tome uspeti?

Potrebno je razviti dobar karakter i zdrave odnose. Evo nepogrešive formule: Ispunjavajte svoja obećanja, ljubazno se odnosite prema svima, razmislite da li vaše akcije odgovaraju vašoj budućoj najboljoj verziji, negujte značajne veze provođenjem kvalitetnog vremena i praktikovanjem otvorene komunikacije, i postavljajte i poštujte granice. Drugim rečima, manje se fokusirajte na ono što želite da postignete, a više na ono što želite da postanete.

profimedia-0642689719.jpg
Steve Madden via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Nedovoljno praktikujete svesnost

Između ograničavajućih verovanja, beskonačne buke u glavi, poređenja na društvenim mrežama i svakodnevnih pritisaka na poslu i u odnosima, nije čudo što zapadnemo u rutinu. Ali kada smo svesni svojih postupaka—od toga kako trošimo svoje vreme do toga sa kim provodimo svoje vreme—možemo shvatiti našu svrhu i potencijal. "Kada ste svesni sebe, svesni ste onoga što vam se dešava i u vama, umesto da vas to obuzima i preplavljuje," podvukao je dr. Axe.

"Možete prepoznati svoje slabosti i oblasti koje zahtevaju poboljšanje. Samosvesnost vam omogućava da otkrijete gde se trenutno nalazite kako biste mogli da dođete tamo gde zaista želite biti."Počnite da vežbate ovu svest praktikovanjem kako da stanete (razmislite: šetnja, vežbe disanja, izgovaranje afirmacija), razmišljajte o tome ko ste danas i ko želite da budete i izražavajte zahvalnost.

Niste povezani sa vašom svrhom

Vaše "zašto", odnosno vaša svrha u životu, biće drugačije od vašeg najboljeg prijatelja ili vaše voljene osobe.

Dr. Axe veruje da svako od nas ima više svrha. Suština je u tome da pronalaženje strasti ili misije s kojom se duboko povezujete omogućava da osećate da vaš život ima vrednost, značaj i specifičnu svrhu.

Niste sigurni koja je vaša svrha?

Razmislite o tome šta vas pokreće, šta priželjkujete i koji su vam najveći aduti. Stavite olovku na papir kako biste sami sebe reflektovali, radili na svojim mislima i istraživali svoja osećanja, ili vizualizujte svog budućeg sebe i šta biste radili tako što ćete napraviti vizuelnu tablu.

Na kraju dana, svrha najbolje verzije sebe je živeti svoju svrhu, pa započnite sa svojim "zašto" i najbolja verzija sebe će doći.

 Izvor: ELLE/N.K.