Pre nego što se u životu desi neka promena, potrebna je svesnost da nam je ta ista promena potrebna. Svesnost je možda i najveći tihi luksuz današnjice zato što ona rukovodi svim našim odlukama, načinom na koji gledamo na prošlost i da li i koliko vremena provodimo anticipirajući budućnost. A ono najvažnije, svesnost nam daje priliku da iskusimo sve benefite života u sadašnjosti i da zaista budemo tvorci svake sekunde koju provodimo na ovoj predivnoj planeti. Izmeriti nivo svesnosti u svakodnevnom životu nije jednostavan zadatak, mahom jer većinu dana provodimo živeći na dobro ustaljenom „autopilotu“. Međutim, nije ni nemoguć, dovoljna je naša želja da preispitujemo svet i informacije koje dolaze do nas, kao i rešenost da preuzmemo kontrolu nad sopstvenim mislima i odvažno sednemo za volan.

Analogija sa autopilotom nije slučajna jer naš mozak i telo vole predvidivost i komfor. Vole dobro ustaljenu rutu i vozača koji ne preispituje previše kako stiže do mesta na koje se uputio. Nema ničeg lošeg u tome da ponekad prepustite kontrolu nekom drugom, šta više, kada letite avionom, najbolje što možete da uradite je da se opustite, uživate u pogledu i iščekujete sletanje na svoju željenu destinaciju. Kada jednom naučite da vozite auto, gotovo da je i poželjno da vam menjanje brzina postane automatska radnja i da ne morate stalno da razmišljate kako da koristite menjač.

Naš mozak je genijalan, i ovaj mehanizam osmislio je kako bi nam olakšao svakodnevicu i kako bismo što manje morali da razmišljamo o radnjama koje obavljamo (i često ponavljamo) tokom dana. Naš mozak istinski želi da nam što manje pažnje odlazi na takve zadatke i da što više koristimo sopstveni potencijal i pažnju da kreiramo sve što zamislimo. Međutim, izazovi uglavnom nastaju kada život na autopilotu krene da podrazumeva i misli, emocije i postupke na autopilotu.

Kako da ponovo preuzmete kontrolu nad svojim životom i izađete iz rutine
pexels / maksim goncharenok 

Da li ste nekad, a možda čak i baš sada, imali doživljaj da vam svaki dan izgleda isto, gotovo rutinski? Kao da nema mesta bilo kakvoj promeni plana ili neočekivanom razvoju događaja koje bi vas pomerilo iz već dobro poznate rutine?

Rutine nisu nužno loše, one nas uče disciplinovanosti i daju strukturu, ali koliko rutine je zapravo previše rutine?

Možda je odrednica da nečeg postaje previše kada počnete da se osećate kao da živite tuđ život ili provodite sate listajući društvene mreže nesvesni koliko vremena i vaše pažnje je proletelo u tom procesu? Ili kada dođete uveče sa posla dok vas partner strpljivo čeka da popričate i večerate zajedno, a vi automatski uzimate telefon istog trenutka kada zazvoni misleći da morate da odgovorite nekom sa posla?

Kada se isključi lampica za svesnost i uključi autopilot, postajemo nemoćni da unapređujemo svoj život. Postajemo žrtve sopstvenog života umesto heroji svakodnevice. Jer zaista, jedino mesto u kome je sav naš potencijal i potpuna prisutnost je upravo u OVDE i SAD.

Da li ste spremni da u 2024. godini preuzmete kontrolu nad svojim životom i izađete iz rutine svakodnevice?
pexels / nur demirbas 

Ima nečeg neverovatno osnažujućeg u tome kada prekinete rutinu svakodnevice i počnete da stvarate nove mentalne rutine od nule. Kako je većina naših radnji koje obavljamo automatska, zamislite kada biste u toku dana tačno znali trenutak kada se desi okidač između svesnog i nesvesnog. Te nijanse su veoma značajne jer prekinuti lanac automatskih misli i radnji znači prekinuti lanac življenja u prošlosti i po obrascu.

Kako možete kod sebe prepoznati da živite život na autopilotu?

1. Osećate da uglavnom radite stvari koje morate, a ne one koje biste istinski želeli. Ovo se odnosi na sve one veće životne odluke kad je reč o izboru karijere, obrazovanju, poslu, životnoj svrsi ili izboru partnera. Kada ste u nedoumici, razmislite kakav je bio vaš proces izbora u svakoj od ovih oblasti? Da li se od vas neki izbor očekivao ili možda ni ne možete da se setite otkud vi baš u tome? Sve ovo mogu biti interne crvene lampice koje nam pružaju dublji uvid u to u kakvom se smeru kreće naš život.

2. Imate doživljaj da vam nedostaje više aktivnosti koje vam donose radost i onaj osećaj potpunosti, kao da nešto prvi put radite za sebe. Prisetite se svih onih aktivnosti koje su vam pričinjavale zadovoljstvo kada ste bili deca. Deci je koncept života po automatizmu potpuno nepoznat jer ona zaista žive od trenutka do trenutka. Dajte šansu svom unutrašnjem detetu da vam kaže šta ga čini radosnim.

3. Često uhvatite sebe duboko u svojim mislima. Jedna misao vas vrlo lako odvuče u drugu i gotovo za tren ste već sebe mentalno smestili u situaciju od pre nekoliko godina i opet proživljavate taj proces ispočetka. Predstavlja vam veliki izazov da se fokusirate na trenutak u kome ste sada.

pexels-maksim-goncharenok-4422975.jpg
pexels / maksim goncharenok 

Svesnost o unutrašnjim procesima je lek za dušu i melem za telo. Kada počnete da prepoznajete razna stanja kroz koja prolazite, tada uključujete lampicu za svesnost i sami sebi postajete najbolji prijatelj. Ne znam za vas, ali neke od najvećih uvida u moj unutrašnji svet doživela sam zahvaljujući dobrim prijateljima oko sebe. A ima li šta dragocenije kada ti uvidi počnu da dolaze i od nas samih?

Zanimljiva je statistika da odrasle osobe u proseku donose 35.000 odluka u toku dana. Od momenta kada ustanete ujutru i počnete da razmišljate o izboru doručka, o malim i velikim poslovnim odlukama pa sve do načina na koji ćete provesti svaki slobodan trenutak, vi uvek i u svakom momentu odlučujete i kreirate kako će izgledati vaš život.

Ja vam želim da, počevši od sutrašnjeg dana, krenete da koristite najbolje iz „oba sveta“. Kada i obavljate svakodnevne zadatke i radnje, trudite se da unesete element svesnosti u njih. Kada vozite auto, probajte da opažate i upijate prizor ispred sebe, zahvalite se za prevozno sredstvo koje vas vozi od tačke A do tačke B. Kada pijete svoju prvu jutarnju kafu, neka vam njen miris bude podsetnik na momenat koji ste podarili sebi i prepustite mu se potpuno.

Kada razmišljate, osećate i stvarate, neka to bude proizvod timskog rada vaše intuicije i svesnosti u datom momentu. Dajte im šansu da rade zajedno i slobodu da svako doprinese onim što najbolje ume i zna.

Proživite svaki momenat u toku svog dana jer legenda kaže da je život skup trenutaka koji se samo jednom dese. Neka onda svaki bude za pamćenje, ma koliko god vam delovao sićušan.

Pitanje je koliko ste svesni trenutka u kome ste baš sad dok čitate ovaj tekst?