Veze bilo koje vrste zahtevaju ravnotežu. Bilo da govorimo o odnosu sa suprugom, majkom ili najboljim prijateljem, partnerstva treba da budu međusobno korisna, pri čemu svaka osoba oseća podršku od druge. Ali šta se dešava kada balans ne postojti?  Tada nastaje odnos u kojoj je jedna osoba zavisna od druge - postoji neravnoteža moći između dve osobe.

Terapeut Jeffrey Yoo jednostavno objašnjava: "Ako za druge radite ono što su oni sposobni da rade sami ili bez traženja pomoći, vi ste deo zavisnog ponašanja."

Primera radi: majka se bavi pranjem odeće odrasle ćerke, devojka čisti dečkovu sobu kod njegovih roditelja ili otac plaća račune odraslog sina. 

Šta je ko-zavisnost ili zavisnost od odnosa?

Prema Psihologiji Danas, "Ko-zavisnost je disfunkcionalna dinamika veze gde jedna osoba preuzima ulogu 'davaoca', žrtvujući svoje potrebe i dobrobit zarad druge osobe, 'uzimatelja'. Važno je napomenuti da svaka veza može biti ko-zavisna, ne samo romantične veze. Prijatelji mogu biti suzavisni, kao i majke i kćeri, prijatelji, itd."

"Kada postavite želje i potrebe drugih ispred svojih, ignorišući granice, zvanično ste postali ko-zavisni", objašnjava Yoo.

Zašto je ko-zavisnost štetna?

Psiholog kaže da u zavisnim vezama osoba koja stavlja potrebe i želje druge osobe ispred svojih umanjuje osećaj sopstvene vrednosti. Psihologija Danas dodaje da davalac želi da pomogne svojoj voljenoj osobi, ali može završiti podržavajući štetno ponašanje umesto toga. "Na kraju, davalac završava iscrpljen, frustriran i u burnoutu, što dovodi do povećanih sukoba i nezadovoljstva u vezi."

pexels-cottonbro-studio-3692592.jpg
Pexels / cottonbro studio 

U nastavku pronađite šest upozoravajućih znakova na koje treba obratiti pažnju, prema psihologu Yoo.

  1. Preterana zabrinutost: Konstantno brinete o tome šta druga osoba radi, misli i oseća. Osećate se primoranim da ih spasite iz njihovih problema.
  2. Jednostrani odnos: Vaš odnos konstantno deluje neuravnoteženo. Jedna osoba je vredna i odgovorna, dok se drugoj dozvoljava da bude neodgovorna ili izbegava suočavanje s posledicama svojih postupaka.
  3. Samožrtvovanje: Žrtvujete vaše dobrostanje da biste učinili drugu osobu srećnom. To može uključivati vaše zdravlje, vreme, energiju, novac, vrednosti, ciljeve ili prijateljstva.
  4. Sve se vrti oko njih: Vaš život se vrti oko druge osobe - trudite se da ih činite srećnima, brinete o njihovim potrebama i radite sve prema njihovim željama.
  5. Hodanje po jajima: Osećate se kao da proveravate svaki svoj korak, plašeći se da kažete ili uradite nešto što bi ih moglo povrediti ili uvrediti. Možda potiskujete svoje stavove i osećanja da biste izbegli konflikte.
  6. Strah od odbacivanja: Bojite se odbacivanja, kritike ili napuštanja. Bez obzira na repetativna loša ponašanja druge osobe, nastavljate vezu.
pexels-cottonbro-studio-3692747.jpg
Pexels / cottonbro studio 

Ako ste u ko-zavisonoj vezi, kako možete ispraviti neravnotežu moći?

Potražite pomoć terapeuta

Prvi korak, trebalo bi da bude individualna terapija kako biste identifikovali osnovni problem koji vam sprečava da imate zdrave odnose. "Zdravi ljudi imaju zdrave odnose", kaže Yoo. "Ako je vaš nezdrav, tada vam ciljevi mogu uključivati učenje kako biti bolji partner kroz rad na sebi."

Otvoreno komunicirajte o vašem odnosu

"Zapamtite, vaš partner ili bilo ko drugi nije u stanju da pročita vaše misli, te je vrlo verovatno da nisu ni svesni kako se vi zapravo osećate", kaže Yoo. On preporučuje potpunu transparentnost kako biste identifikovali i definisali šta treba promeniti.

pexels-cottonbro-studio-3692589.jpg
Pexels / cottonbro studio 

Fokusirajte se na svoje potrebe

"Kada smo fokusirani na potrebe partnera, zanemarujemo ono što nama lično treba", kaže Yoo, naglašavajući da kada smo u avionu, rečeno nam je da stavimo zaštitnu masku na sebe pre nego što pomognemo drugima. "Taj koncept nas uči da kada se prvo brinemo o sebi, onda ćemo moći da pomognemo i drugima." Ostanite fokusirani na svoje fizičke, mentalne i emocionalne potrebe. Bez obzira da li birate da idete u teretanu, čitate ili rezervišete masažu, važno je izdvojiti vreme da ponovo napunite baterije i očuvate svoj osećaj mira.

Imajte zdravu podršku

Imati ljude kojima verujete i kojima možete da se poverite je ključno, bilo da je to licencirani terapeut, član porodice ili prijatelj. Ova osoba treba da bude nepristrasna treća strana koja može biti nešto poput reality checka koji će vam potvrditi da ono što osećate nije "izmišljeno" ili "preuveličano".

Što se tiče profesionalne pomoći, Yoo kaže: "Razgovori sa stručnjakom pomoći će vam da budete produktivniji u pronalaženju rešenja za kreiranje ravnoteže i postavljanje granica u vašem životu i odnosima."

Izvor: ELLE/N.K.