Beograd otkriva svoje najšarmantnije lice na najneočekivanim mestima. Zabačene ulice i "musavi" krajevi uz intervenciju kreativaca postaju nove tačke uživanja i dobre zabave.

Svedoci smo preobražaja dela oko pristaništa i Karađorđeve ulice. Nekadašnji nepopularni kraj grada postao je vruća štrafta za noćni provod. Dok Savamala doživljava zasluženi procvat i polako prelazi u kategoriju mainstream, dotle se u tišini stvara jedan novi kul kvart.

Donji Dorćol je deo grada koji doživljava svoju renesansu. Više ne gledamo ušminkane dorćolske ulice, svetlucavu silikonsku dolinu i komšiluk sa umivenim pastelnim fasadama. Fokus je na obodu Dorćola, na poslednjoj liniji pred Dunavski kej. 

Nogu je povukao restoran Holesterol, a u stopu su ga pratili pekara Šarlo i kafeterija Pržionica, a kao poslednji u ovom nizu pridružio im se i bar Radionica. Svi su se smestili na samom kraju Dobračine ulice, i to na istoj adresi! Dele broj 59b i ne samo što su na istoj lokaciji već sva četiri lokala funkcionišu na prijateljskoj bazi. Prenose se šoljice i tanjiri, pozdravljaju se stalni gosti, komšije, prijatelji, a s prvim suncem svi izmešani sede na betonskim stepenicama ispred lokala. 

Prvo što ćete primetiti kada se spustite u ovaj kraj jeste dobra energija, i upravo to je ono što ovu adresu odvaja od ostalih u gradu. Osoblje je nasmejano i vlada prijateljska atmosfera. Iako sve lokale odlikuje sjajan dizajn enterijera, svaki donosi i dašak nonšalancije, koji je postignut duhovitim intervencijama u prostoru. Minimalizam je osnov, a razbijaju ga vešto ukombinovani neočekivani elementi. U pekari je to umetničko delo, u restoranu ilustracije prasića, u kafeteriji retro kanta za đubre, u baru prave fabričke mašine...

Sledeća stvar koju ćete vrlo brzo shvatiti jeste to da se ovde zaista insistira na kvalitetu. Pržionica se često pominje kao mesto gde se pije jedna od najboljih (ako ne i najbolja) kafa u Beogradu, u Šarlo se po hleb dolazi iz drugih krajeva grada, Holesterol donosi najkvalitetnije sastojke, a kada mrak padne, primat preuzima Radionica i njeni vrlo ozbiljni kokteli. 

Jasno je, ovo su baš onakvi lokali kakve priželjkujete u svom kraju. Čak ni ako već niste te sreće da su vam blizu kuće, definitivno vredi otići do njih.

PageBreak

59b: Kul adresa Donjeg Dorćola
Pržionica

Pržionica je jedno od onih mesta gde će vas momentalno opčiniti kul vibe. Jedan veliki drveni sto, šest metalnih stolica, maleni šank u produžetku, klimave šarene foteljice uz zid... Maleno, ali beskrajno šarmantno.

Za enterijer je bio zadužen Marko Basarovski. Svoju kafu sami poručujete i preuzimate. Birate mesto. Delite sto. Sedite sa svojim ekipom, ili tuđom, i nije važno, sedite svi zajedno. Jednostavan koncept prati i vrlo jednostavna ponuda. U Pržionici prže i prodaju kafu, i to četiri vrste.

Ovde možete popiti kafu s mlekom ili bez njega, a uz to ćete dobiti filtriranu vodu u staklenim bocama. I to je to. Nema ceđene, voćnih sokova, čajeva... Samo kafa. I to kakva! Zaista odlična.

Često se dešava da gosti obrnu nekoliko tura. Lagane priče, ležerna ekipa, i sve podređeno uživanju. Na licu mesta možete pazariti i originalni blend kafe, ali i dobiti savete od barista kako da pripremite dobar napitak kod kuće. Vodite računa, Pržionica ima radno vreme do pet posle podne, dok leti radi nekoliko sati duže.

PageBreak

59b: Kul adresa Donjeg Dorćola
Šarlo

Koncept dizajnirane pekare? To je bila novost za Beograd. Pekara Šarlo unela je dašak svežine u beogradsku ugostiteljsku ponudu. Dobili smo prvi izložbeni prostor za hleb. I ovde se sve zaista vrti oko hleba.

Spravlja se bez aditiva, uz razne dodatke, poput brusnica, meda, žitarica, suvog grožđa ili oraha. Stalne mušterije već su naučile raspored, svakoga dana na meniju se smenjuju vrste hleba u ponudi. Slučajnim prolaznicima ne treba mnogo da postanu nove mušterije. Na licu mesta možete dobiti parče hleba i popričati o sastojcima i načinu pripreme.

Možete sesti za veliki sto koji dominira prostorom, na jednu od četiri različite stolice, ispred betonskog zida ili velikog platna Cileta Marinkovića.

Prostor je delo arhitekte Saše Mitrovića, a dizajn (sjajnog) logotipa potpisuje studio Metaklinika. Iako je hleb ovde zvezda, mogu se pazariti i anđeli, ovseni kolači s belgijskom čokoladom i suvim grožđem.

PageBreak

59b: Kul adresa Donjeg Dorćola
Holesterol

Vlasnici restorana Holesterol su pravi vizionari koji su prvi uvideli potencijal ovoga dela Dorćola. Otvorili su restoran pre nešto više od dve godine i zahvaljujući inovativnom konceptu uspeli su da privuku goste u tada nepopularan kraj.

Holesterol donosi sasvim posebnu ideju, koja se najkraće može opisati kao kafana with a twist, odnosno restoran nacionalne kuhinje upakovan u minimalistički uređen prostor.

Kako mu i samo ime poručuje, okosnicu menija čine mesni specijaliteti, kao što su kobaja od zmaja, holesburger, rebarca, bečki prstići.

Listu prate i tradicionalni deserti: šnenokle, baklava, lenja pita i pišingeri. U Holesterol se obavezno nosi apetit.

PageBreak

59b: Kul adresa Donjeg Dorćola
Radionica

Poslednji lokal u nizu, Radionica, na pravi način zaokružuje ponudu u Dobračinoj ulici. Dok su ostali više koncentrisani na prvu polovinu dana, Radionica se pobrinula da se život ovde nastavi i posle ponoći.

To je pravi bar, sa dugačkim šankom i visokim stolovima. Istovremeno je mračan, šik i elegantan. Uz bar ispunjen flašama odabranih pića smeštena je stara mašina, a DJ pult je u stvari prerađen strug. Ime i enterijer nisu došli slučajno: nekada je na tom mestu zaista bila radionica, a sada se ovde radi samo na dobrim koktelima.

Vlasnici su ponosni na koncept koji inače nije previše popularan kod beogradskih ugostitelja, rezervacije nisu uslovljene računom, već vlada klupska demokratija i sto dobija ko prvi pozove. Kako kažu, žele da ugoste sve ljude dobre volje, a upravo je takva ekipa koja se tu skuplja. Kada se radi o muzici, ovde preovladavaju funk, acid jazz, disko osamdesetih i deep house. Radionica je idealna kao zagrevanje za (pre)dugački izlazak, ali jednako dobra za celovečernji provod, budući da radi do četiri ujutru. Ovog proleća radno vreme biće od pet posle podne. 

Tekst: Jelena Karakaš