Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slavoljub Stanković: Ko dizajnira Srbiju?

Slavoljub Stanković, poznat po mnogim kampanjama za čuvene brendove i 43 razglednice za Eurosong, koje je kreirao zajedno s Andrijanom Stojković ispričao nam je njegovo viđenje dizajna u Srbiji.

  Izvor: Foto: Dalibor Danilović / Adria Media Srbija

Jednom je jedan čuveni advertajzer rekao da se stanje u svakoj državi najbrže i najlakše vidi po tome kakve su joj reklame na ulicama. Tako je bar bilo u prošlom veku. No, da li je tako i danas? Konkretnije, da li ova teorija važi i za današnju Srbiju?

Reklami se poslednjih godina dogodio, da se filozofski izrazim, kopernikanski obrt. Od kada je nastupila Kriza, potrošač je taj koji se znatno pažljivije sluša. Jer potrošač je taj čije se potrebe zadovoljavaju. Zato se prema potrošaču prilagođava i proizvodnja i prodaja. Potrošač je, u tom smislu, sada originalni kreator i proizvoda, i pakovanja, pa onda i reklame. Nema se vremena ni para za nekadašnji, obrnut proces. Potrošač je tako postao i jedini pravi klijent.

Dobro. Trebalo bi, dakle, da teorija s početka teksta važi više nego ikad. Reklo bi se da su, u tom smislu, naš potrošač i naša reklama jedna duša. Znači, mogu da izanaliziram reklame koje svakodnevno viđamo oko nas i gotova stvar. Ali zašto bih jednostavno kad mogu srpski.

Upustiću se u spekulaciju. Ako, uslovno govoreći, naš potrošač dizajnira našu reklamu, ko je taj ko dizajnira domaćeg potrošača?

Pa, Dizajner. 

Nije to onaj naš mladi dizajner ili dizajnerka što kreira i vizualizuje ideje. I osvaja svetske nagrade. Oni su sa malim d. Ovaj Dizajner ima veliko D.

Čini mi se da je baš taj Dizajner u Srbiji zauzeo sva za našeg potrošača presudno važna mesta. Dizajner donosi zakon. O povećanju sopstvene plate. Dizajner sprovodi zakon. I peva pod šatorima. Dizajner kreira budžet. I Dizajnira otkaze. Dizajner vodi spoljnu politiku. I Dizajnira neprijatelje. Dizajner razvija privredu. I komponuje. Dizajner brine o poljoprivredi. I Dizajnira mleko. Dizajner brine o zdravstvu. I Dizajnira urušene bolnice i sumnjive lekove. Dizajner brine o obrazovanju. I Dizajnira diplome. Dizajner organizuje igre na sreću. I vodi privatnu kladionicu. Dizajner gradi puteve. I znakove pored puta. Koje bi i ćorav potrošač video. Dizajner brine i o kulturi. I pravi kolače. Dizajner dizajnira i sport. I rezultate. I transfere. I navijače. Puno posla.

Dizajner Dizajnira stranku. Dizajner Dizajnira odlikovanja. Dizajner Dizajnira hapšenja. Dizajner Dizajnira pomilovanja. Zato se opet Dizajniraju sačekuše. 

Dizajner Dizajnira i medije. I pretplatu. Dizajner Dizajnira televizijske programe. I reality emisije. Novca.

Kod nas je izgleda baš sve Dizajnirano. Od vrha do dna. Dizajner ništa ne prepušta slučaju. Dizajner čak i taksistima Dizajnira taksimetre. Naročito oko železničke stanice i aerodroma. Dizajner Dizajnira i fasade na zgradama. Da padaju potrošačima po glavama. Dizajnirane su i prodavačice što po ceo dan puše ispred radnji. I srču kafe iz onih šoljica bez drški i bez tacni. Dizajner, normalno, Dizajnira i modu. Pogledajte samo te sline brojanice oko ruku i drvene krstiće oko vratova. Ah, taj Dizajner. Što leči narkomane lopatama.

Dizajner ide tako daleko da Dizajnira i rupe po asfaltu. Dopustite. Onomad moj rođak polomio nogu. Stariji čovek, pao sa stepenica na Mostarskoj petlji i puče potkolenica. Dok su ga po gradu prevozila kola hitne pomoći, klatilo mu se odlomljeno stopalo. Kaže mu bolničar, rupe, čiča, šta da ti radim, slobodno jauči. 

Dizajner baš ume fino da Dizajnira. To možemo vrlo transparentno da vidimo po njemu samom. Taj lepo zna da Dizajnira i svoj sat, i svoj biznis, i svoj novčanik, i svoju kuću, i svoj vozni park, i svoj bazen, i posao svojim rođacima, i stan ljubavnici.

Zato naš potrošač ima toliko bora. Kao onaj pas. I toliku nosinu. Kao Radovan III. I tako velike uši. Na dupetu. I gladne oči. Kao Crvenkapin vuk. I sedu kosu. Koja mu se na glavi digla. Ko ga šiša.

Dizajner.

Taj naš vrli Dizajner je Dizajnirao mega, giga, tera trend u Srbiji. Od ulice do univerziteta. Od trgova do televizija. Od pijaca do parlamenta. Stil, više nego jasan. Taj Dizajn stil direktno Dizajnira mlade iz Srbije. Ako se pre toga ne pomlate šipkama. Kad pogledamo, dakle, da li i za nas važi ona misao s početka teksta, ako se iko nje seća posle ovako milosnog podsećanja na Dizajn u Srbiji, mislim da se možemo složiti.

Važi.

Evo i konkretnog primera. Kako to naš potrošač kreira reklamu koju može videti svaki putnik namernik.

Pojavio se oglas u Nišu. Pravi oglas. Lep oglas. Stručno dizajniran. Traži se Betmen. To je to. Traži se pravi pravcati Betmen. Da metne Dizajnera. Na Robina. Ne znam da li se neko javio. Dobro bi bilo da jeste. Gledao sam tog momka u filmovima. Mnogo lepo dizajnira.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity