Julsko izdanje Elle magazina ističe Mesec ponosa - pojedinci koji čine izuzetno smelu i snažnu zajednicu, koja u Srbiji gotovo nikad ne dobija prostor u komercijalnim medijima. Kada smo pripremali sadržaj za broj osvrnuli smo se unazad, na istoriju Beogradskog prajda. Do 2010. godine nijedan pokušaj organizovanja parade ponosa u Beograda nije uspešno sproveden, bez prevremenog otkazivanja ili slučajeva nasilja. Danas to više nije slučaj i poslednji prajd se održao 2020. u digitalnom izdanju usled epidemije koronavirusa, pod nazivom “Solidarni i u 4 zida”.

LGBTQ+ zajednica, u Srbiji i širom sveta, je umnogome i dalje forsirana da bude i ostane solidarna u okviru svoja četiri zida. Elle, kao komercijalni mediji i najprodavaniji modni magazin na našem tržištu, ovog (i svakog meseca) svoju platformu otvara ka kreativnim, hrabrim i dobrim ljudima koji se bore za slobodu, širinu i životu po svojoj meri - za sebe, za drugog, za jednakost.

Dalje, pročitajte uvodnik iz aktuelnog broja koji je u prodaji od 22. juna, pa trk u kupovinu!

LJUBAV JE ZAKON: Zavirite u julsko izdanje ELLE magazina, posvećeno LGBTQ+ zajednici
Press 

Veoma dugo plašila sam se da budem glasna - svojim stavom, rečima, stilom. Bila sam prilično nesigurna tinejdžerka (kao i većina), krijući se iza sarkazma i neiskrene oštrine. Kada je ta fasada s godinama počela da otpada, ostao je manjak samopouzdanja u svom prirodnom obliku - mucanje zbog neočekivanih pitanja, plakanje jer nisam znala kako da izrazim nezadovoljstvo i bes, potreba da budem što nevidljivija kako bih izbegla situacije koje izazivaju neprijatnost. Naravno, kada si stalno uplašen, te situacije te čekaju iza svakog ćoška.

Nedavno sam izašla na prvu žurku otkad je počela pandemija. Iako su ljudi tek počeli da se okupljaju, muzika je već treštala i najavljivala postepen povratak slobode. Tu se našao i veliki broj mladih, klinaca koji su verovatno tek počeli da izlaze. Bili su apsolutno fenomenalni - u svakom smislu. Obučeni i našminkani kao da su izašli pravo iz Euforije, bacajući se jedni drugima u zagrljaj, vrišteći uz reči pesama i bez telefona u rukama.

Izgledali su potpuno neopterećeni time šta drugi misle o njima. Glasni.

Zar postoji veća pobeda? Kada te svet bombarduje porukama da moraš da budeš ovakav ili onakav i nameće ti definicije najbitnijih životnih pojava, da li postoji nešto lepše od života po sopstvenim pravilima? Navući crop top preko tela za koje svi govore da je preveliko, ofarbati se u zeleno kada se svi farbaju u roze, živeti za sebe umesto za drugog.

Naš julski broj nije posvećen onima čija pravila i primer vi, naši čitaoci, treba da pratite. Umesto toga opredelili smo se za one ljude koji nas inspirišu da ne zaziremo od nepoznatog - od genijalne multimedijalne umetnice Marine Marković, do besprekorne stilske ikone i preduzetnice Jenne Lyons. Tu je i „zvezda“ našeg izdanja, specijal iza kog stoji neizmerno talentovani fotograf Filip Koludrović koji kroz svoj objektiv predstavlja mlade kreativce i pripadnike LGBTQ+ zajednice, ljude koji se hrabro bore za bolju budućnost, punu ljubavi.

I dalje pomišljam na te klince sa žurke. Ko zna šta se krije iza površine, da li im je bolje ili gore nego što je bilo nama. Ipak, uprkos svemu, glasni su, a verovatno čak i kada zaziru od toga, imaju svoj tribe da im drži strah i tera ih dalje.

Prigrlite svoje, izađite i budite glasni - svojim stavom, rečima, stilom.

Filip Koludrović Kada te svet bombarduje porukama da moraš da budeš ovakav ili onakav i nameće ti definicije najbitnijih životnih pojava, da li postoji nešto lepše od života po sopstvenim pravilima?

 Ceo specijalni editorijal pogledajte u julskom izdanju ELLE magazina koji je u prodaji od 22. juna!

Tekst: Anja Paspalj