Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jana Anđić i Gvozden Ilić o svom novom filmu, slobodi i emocionalnoj zbunjenosti čitave mlade generacije

Mladi kreativci koji stoje iza kratkometražnog ostvarenja ''Matura'' uspevaju da na zreo i direktan način prikažu prividnu slobodu koja istovremeno oživljava i ugnjetava čitavu generaciju

  Izvor: Filip Koludrović

Na festivalu filma Merlinka vam je dodeljena specijalna nagrada za najbolji domaći film (za Maturu). Koliko je značajno da vam je nagrada dodeljena baš na ovom festivalu?

Mene je baš obradovalo, jer stvarno nisam očekivao. Nisam razmišljao o tome na kom festivalu, ali mi je drago da se nekome film dopao. Doduše stvarno me je najviše obradovalo kako su ljudi reagovali kad su gledali, bilo na festivalima, ili ovako privatno.

Naglasili ste da tematika (i događaji koji se odvijaju tokom noći mature) naglašavaju “emocionalnu zbunjenost čitave generacije”. Na koji način se zbunjenost ove generacije razlikuje od prethodnih?

Mogu samo da kažem da je ispred nas više izbora, doduše možda samo prividno. Drago mi je da smo generacija koja dosta priča i razmišlja o odnosima, spremni smo da neke stvari ne tolerišemo. Ali ne znam da li su identitetske politike put za neku otvoreniju generaciju.

Da li smo zaista slobodniji nego što su bili naši roditelji?

U nekim stvarima jesmo slobodniji. Manje smo opterećeni pripadnostima različitim grupama - nije toliko bitno šta slušamo, šta gledamo. Ali u smislu seksualnosti, nisam siguran.

Da li je kulturološka zajednica jedina koja nudi potencijal za promenu u našoj zemlji?

Nadam se da ne, kao i svaka identitetska zajednica može da povuče određene društvene tendencije, ali nadam se da društvo ipak može kolektivno i sveobuhvatno da donese napredak.

Saznajte više u julskom broju ELLE magazina koji je u prodaji od 22. juna!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity