Clean Clothes Campaign je savez koji postoji na globalnom nivou i posvećen je poboljšavanju uslova rada i osnaživanju radnika i radnica u globalnoj industriji odevnih predmeta. Već nekoliko godina ova organizacija postoji i u Srbiji gde pruža pomoć i podršku tekstilnim radnicama, kroz svoje savete i istraživanja koja sprovodi. Ova međunarodna inicijativa koja deluje od 1989. godine okuplja više stotina organizacija i sindikata širom sveta koji su jednako zastupljeni u zemljama proizvodnje (zemlje jeftine radne snage u koje kompanije najčešće autsorsuju proizvodnju) i razvijenim potrošačkim zemljama (zemlje iz kojih najčešće potiču kompanije i za čije se tržište odevni predmeti uglavnom proizvode). Takva zastupljenost nam omogućava da identifikujemo lokalne probleme i ciljeve i transformišemo ih u globalne akcije.

Da li su modni brendovi odgovorni samo onoliko koliko je pritisak ovakvih organizacija jak, zašto i dalje nismo dovoljno osvešćeni i edukovani o kritičnoj situaciji unutar tekstilne industrije, kao i koliki je raskorak između glamurozne prodaje modnih komada i surovog procesa nastajanja istih - samo su neke od tema o kojima su razgovarali Iva Parađanin i Stefan Aleksić. Naš sagovornik i istraživač pomenute organizacije govorio je i o uticaju pandemije na radnike i radnice ove industrije, kao i o značaju sindikalnog organizovanja.

Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.