Na početku svake godine, sve više nas se obavezuje da će kupovati manje odeće ili da će se u potpunosti suzdržati od dodavanja novih komada u svoj garderober. S druge strane, brendovi nas okupiraju sniženjima, popustima i akcijama, te uglavnom ne samo da odustajemo od održive novogodišnje rezolucije već odlazimo u drugu krajnost - preterane kupovine.

Izveštaj koji je 2022. godine objavio Berlinski istraživački centar Hot or Cool Institute sugeriše da se „dovoljna“ garderoba sastoji od 74 odevnih predmeta, pri čemu je kupovina nove odeće ograničena na prosečno pet artikala godišnje. Isto istraživanje sugerisalo je velikim zemljama da smanje potrošnju u modnoj industriji za 60% pre 2030. kako bi ispunile cilj od 1,5 stepeni niže, kako je navedeno u Pariskom sporazumu. Ako to ne učinimo, krećemo se ka udvostručavanju štetnih emisija.

Šta tačno podrazumeva Pravilo 5?

Pravilo 5 je modni izazov koji podrazumeva ograničavanje broja novih modnih komada tokom godine na samo pet. Naime, dozvoljeno vam je da kupite pet novih modnih komada godišnje, uz izuzetak čarapa i donjeg rublja, ali samo onih koje zaista trebate. Torbe i cipele takođe ulaze u ovu kvotu. Izazov podstiče prepravke i menjanje vaše postojeće garderobe, i dozvoljava iznajmljivanje, pozajmljivanje i razmenu odeće.

Ono što nije dozvoljeno u Pravilu 5 izazova je kupovina više od pet novih komada godišnje, a bilo koji pokloni koje dobijete takođe se računaju u ukupnu kvotu. Iako je tehnički dozvoljena kupovina polovne odeće i vintage komada, preporučuje se oprez kako biste izbegli prekoračenje cilja smanjenja ukupne cirkulacije odeće.

pexels-ron-lach-8455169.jpg
Pexels/Ron Lach 

Broj pet možda deluje radikalno, ali podstiče pojedince da uživaju u modi praveći promišljene izbore o komadima koje kupuju. Iako izazov može biti težak tokom određenih životnih promena poput trudnoće ili promena u veličini tela, osnovni princip je kupovati manje. Učesnici se savetuju da biraju jedan novi komad po sezoni umesto da potroše kvotu odjednom, promovišući svesnu potrošnju. Ovaj pristup je osmišljen kako bi se suočio sa činjenicom da mnogi ljudi često nose samo deo svoje postojeće garderobe.

Osim što predstavlja konkretnu akciju za borbu protiv klimatskih promena, Pravilo 5 može vam takođe uštedeti novac i produbiti vašu odnos sa ličnim stilom, podstičući vas da budete izvan trendova. Pitanje postavljeno na kraju poziva pojedince da razmisle da li su spremni prihvatiti ovaj izazov.

Izvor: ELLE/T.Đ.