Početak nove godine je pravo vreme da planovima za budućnost pristupimo sa samopouzdanjem i posvećenošću. Bilo da je to unapređenje, poboljšanje zdravlja i bolja forma, ili više slobodnog vremena za porodicu i prijatelje – svi ovi ciljevi su dostižni uz dobru strategiju.

Najveći izazov predstavlja gubljenje entuzijazma i želje nakon praznika, te prepuštanje vremenu i tokovima života. Zato su tu naše rezolucije, vision boardovi i dnevnici u koje sve zapisujemo i ni od čega ne odstupamo.

U nastavku otkrijte 6 saveta da postavite dobre temelje i ispunite svoje novogodišnje rezolucije. Ali pre toga, da vas kratko podsetimo – ne određujte sebi ono što mislite da treba da uradite, nego ono što zaista želite da uradite. Ovo će potpuno promeniti vašu perspektivu, motivaciju i pristup realizaciji.

1. Donesite odluku

Uspešne odluke započinju s jakom odlukom da napravite promenu. Da biste uspeli, morate verovati da možete da postignete ono što ste zacrtali. Dakle, postavite sebi sledeća pitanja pre nego odredite svoje rezolucije:

Da li je ova odluka moja ideja ili tuđa?

Da li me ova odluka motiviše i osvežava?

Da li se ova odluka slaže s drugim faktorima u mom životu, kao što su moje vrednosti i dugoročni planovi?

Zatim podelite svoju odluku s važnim ljudima u svom okruženju kako bi oni bili tu da vas podsete ako skrenete s puta i izgubite fokus.

2. Zapišite

Može da vam bude teško da ostanete fokusirani na svoj plan ako imate mnogo drugih obaveza, odgovornosti i obaveza. Stavite svoju odluku na papir – ali ne samo jedan. Neka to bude podsetnik na vašem panou, frižideru, ili u novčaniku – na bilo kom mestu na kom ćete često viđati svoje ciljeve, te razmišljati o njima i afirmisati.

3. Počnite malim koracima

Donošenje radikalnih odluka je čest razlog zbog kojeg mnoge novogodišnje odluke propadaju. Umesto toga, malo po malo izlazite iz zone komfora – umesto restriktivne dijete, pomerite vreme večere na 18 ili 19h i izbacite štetnu namirnicu koju najviše konzumirate; pronađite alternativu cigaretama kao što je IQOS ILUMA koji ne sagoreva već zagreva duvan; počnite da vežbate 2-3 puta nedeljno… Iako može delovati kao spor početak, ove male, ali dosledne promene olakšavaju pridržavanje novih navika i povećavaju verovatnoću dugoročnog uspeha.

pexels-polina-kovaleva-5717421.jpg
Foto: Pexels/Polina Kovaleva  

4. Izbegavajte stare greške

Još jedna strategija jeste da ne donosite istu odluku iz godine u godinu – ako već niste uspeli da je realizujete. "Ako ljudi misle da nešto mogu postići, verovatno i mogu, ali ako su već pokušali nekoliko puta i nisu uspeli da istraju, nedovoljno motivacije ukazuje na nedovoljnu želju", objasnio je Wiseman u intervjuu za The Guardian.

Ako ipak odlučite da težite istim ciljevima koje ste već pokušali da ostvarite u prošlosti, posvetite neko vreme proceni svojih prethodnih rezultata. Zašto to želite? Koje strategije su bile najefikasnije? Koje su bile najmanje efikasne? Šta vas je sprečilo da održite svoju odluku u prethodnim godinama?

Razmotrite mogućnost blagog izmenjivanja svoje odluke kako biste je učinili izvodljivijom. Menjanjem pristupa, veća je verovatnoća da ćete ove godine postići stvarne rezultate.

5. Nagradite sebe

Čak i najposvećenija osoba ima potrebu za podsticajem, a ponekad je najbolje to postići kroz malu nagradu ili poslasticu!
Kada napravite svoj plan, odredite prekretnice posle važnih pređenih koraka kada ćete sebe nagraditi. Slatkiš, online kupovina, šta god vas raduje, ali tako da ih rasporedite da ne budu česte i lako dostižne, već da mogu da vas dovoljno motivišu da istrajete.

6. Tražite podršku

Da, verovatno ste čuli ovaj savet milion puta, ali to je zato što partnerski sistem zaista funkcioniše. Imati snažan sistem podrške može vam pomoći da ostanete motivisani i odgovorni. Dakle, idealno je pronaći prijatelja ili dragu osobu koji deli vaš cilj i krećete zajedno u nove pobede. Ako već odlučite da krenete sami, objasnite svoje ciljeve bliskim prijateljima ili porodici i zamolite ih da vam pomognu u njihovom postizanju – neki od njih mogu da vam budu podsetnik i vetar u leđa kad zapnete, neki mogu da vam budu dobra konekcija do odeđenih kontakata i ljudi, a neki da vam pruže znanja i veštine koje nemate. Napravite svoju mrežu.

Imajte u vidu da i IQOS oslobađa nikotin, supstancu koja izaziva zavisnost, te da nije proizvod bez rizika, već je namenjen isključivo punoletnim osobama.