Chat GPT, razvijen od strane startapa OpenAi, postao je najkorisniji alat na svetu, a malo njih zna da je ključnu ulogu u kreiranju i razvijanju ove verzije veštačke inteligencije imala jedna žena - Mira Murati.

Ona je trenutno glavna tehnološka direktorka (CTO) u OpenAI, jednoj od vodećih svetskih instituta za istraživanje veštačke inteligencije, a pre toga radila je u kompanijama kao što su Tesla i Zodiac Aerospace. Kao pionirka u ovoj oblasti, i to sa samo 36 godina, razbila je stereotipe i dokazala da žene mogu da se istaknu čak i u industrijama kojima tradicionalno dominiraju muškarci, te postala prava ženska inspiracija.

Vodeći rad na projektima ChatGPT, Dall-E, Codex i Sora, Mira nadgleda istraživačke, proizvodne i sigurnosne timove, tehničke napretke i smer razvoja. Njen rad bio je ključan za razvoj i implementaciju nekih od najznačajnijih proizvoda OpenAI-a, poput serije modela jezika Generative Pretrained Transformer (GPT). 

Tokom svoje karijere, Mira Murati je bila vođena strašću i tehnologijom, te posvećena da napravi neku promenu u svetu. Njena dostignuća otvorila su nove mogućnosti za korišćenje AI tehnologije u komunikaciji i poslovanju, te pomogla da se AI učini dostupnijom. Ona je time utrla put svim drugim i budućim inženjerkama i programerkama u tehnološkoj industriji.

Neka vas činjenica da je danas u svojoj oblasti liderka i uzor navede da poverujete da istrajnost, kreativnost i ambicija mogu da prevaziđu brojne prepreke s kojima se žene na visokim pozicijama suočavaju.