Pluton započinje svoje retrogradno putovanje 29. aprila. Ovo je ujedno i poslednji put da će se Pluton kretati retrogradno u znaku Jarca. Kako se ovo putovanje bude bližilo kraju, njegove lekcije će se samo intenzivirati.

Dan nakon što se Pluton počne kretati retrogradno, imamo prvu pomračinu 2022. godine – delomičnu pomračinu Sunca i mlad Mesec u Biku.

Pomračine uvek predstavljaju promenu i transformaciju i često otključavaju vrata viših stanja svesti. Zajedno s Plutonovim retrogradnim kretanjem definitivno imamo snažnu energiju koja će se provlačiti kroz veći deo sezone pomračina.

Pluton se kreće sporo, putujući samo kroz nekoliko stepeni zodijaka svake godine. Ovo sporo kretanje znači da Pluton ima vremena da stvarno uđe duboko u pouke, učenja i darove koje donosi svakom stepenu zodijaka.

Kad god se planet kreće polako, kao Pluton, njegovo retrogradno kretanje često je ono koje ne primećujemo toliko na svesnom nivou.

Retrogradnost se događa kada se čini da se planeta kreće unazad od naše tačke gledišta ovde na Zemlji, ali kako se Pluton gotovo ne pomera, ovo prividno kretanje unazad nije ono koje stvarno možemo videti previše jasno, bar ne svojim očima.

Ipak, dok su Plutonovi pokreti spori na površini, na skrivenim slojevima, u našem eteričnom telu i u našoj podsvesti, energija se kreće snažno.

Drevni astrolozi su verovali da kada planeta uđe u retrogradno stanje putuje kroz podzemni svet ili našu podsvest, otkrivajući skrivene poruke, tajne i stvari koje se skrivaju u senkama.

Pluton se smatra gospodarom podzemnog sveta, tako da to pojačava energiju senke. U izvesnom smislu, sam čuvar podzemnog sveta pozvan je da pogleda svoje vlastite senke, svoje ignorisane intuitivne poruke i vlastitu podsvest kako bi iskorenio sve ono što je nepotrebno i za šta više nema mesta.

Pluton je transformativna sila i vlada ciklusom smrti i ponovnog rađanja. Dok je u Jarcu naporno radi na donošenju promena u moćne korporacije, vlade, davno uspostavljene financijske institucije i svet velikih preduzeća – sva područja koja su dotaknuta kombinacijom Plutona i Jarca.

U našim životima, ulazak Plutona u retrogradno kretanje, vreme je kada možemo razmida razmišljamo o vlastitom transformativnom putovanju.

Poslednje retrogradno kretanje Plutona završilo u oktobru 2021. pa razmislite kako ste se od tada transformisali? Kako ste iskoristili energiju Plutona da se suočite sa svojim senkama i izađete jači i preporođeni?

Pluton otelotvoruje proces smrti i ponovnog rađanja. Uvek je prisutan u onim trenucima u životu kada prolazimo kroz proces transformacije.

Tamnije, bolnije strane ovih transformativnih putovanja ponekad nam mogu privući pažnju pod retrogradnim Plutonom. Iako postajemo osjetljiviji na njih i na to kako su nas promijenile, također nam omogućuju da dobijemo jasnoću i snagu kada se radi o tome koliko smo daleko stigli.

Ako ste u prethodnim mjesecima donijeli velike odluke koje su vam promijenile život, možda ćete shvatiti da vam se otkrivaju novi uvidi ili će vam možda biti potreban novi način pristupa stvarima.

Promena, završeci i ideja gubitka uvek mogu biti zastrašujuća stvar, ali zapamtite, energija Plutona je često suptilna i delikatna. Njegovi spori pokreti daju nam vremena za prilagođavanje, vreme za tugovanje i vreme da zastanemo i shvatimo šta treba da učinimo.

Vreme retrogradnog Plutona daje nam priliku da polako i postojano čistimo put, iznova protresemo stvari koje stagniraju i nastavljamo napredovati na našem putovanju.

Do trenutka kada Pluton ponovno krene direktno, imaćemo puno jasnije razumijevanje našeg sledećeg poglavlja.

Oslobodite sve senke iz svoje prošlosti koje doprinose blokadama ili boli, otpustite ono što više nije u vašoj kontroli, zakoračite u svoju moć i bićete spremni za početak nove faze života.

Izvor: atma.hr