Retrogradni Merkur od davnina se smatra simbolom promena i opšteg haosa koji utiče na sve, od našeg raspoloženja do postupaka. Kada se kaže da je ova planeta u retrogradnom kretanju, zapravo se misli na period kada se Merkur kreće sporije od Zemlje oko Sunca. Inače, Merkuru treba 88 dana da obiđe Sunce, a Zemlji 365, tako da kada se kreće sporije, stvara svojevrsnu optičku iluziju da se kreće unazad.

U astrologiji važi uvreženo mišljenje da Merkur vlada komunikacijom, putovanjima, tehnologijom, tračevima i informacijama, što znači da kada je u ''retrogradnom kretanju'', obično možemo da očekujemo niz ne-tako-dobrih događaja, kao što su nesporazumi i nesuglasice.

Jedan retrogradni Merkur smo već ''preživeli'' početkom godine, a evo kada nas očekuje do kraja 2024.

1. do 24. april

Početkom meseca Merkur će ući u retrogradno kretanje u znaku Ovna, što je povoljno vreme da pažljivo preispitate važne i velike odluke, kako biste izbegli probleme u budućnosti. Ako ste impulsivni, ovo je trenutak da se smirite i stavite ego sa strane. Pre-retrogradni "senka period" počeo je već 18. marta, dok će se post-retrogradni "senka period" završiti 13. maja.

profimedia-0635237991.jpg
Replay via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

4. do 27. avgust

Retrogradni Merkur u znaku Device počeće 4. avgusta. Ovo je period kada posebno treba obratiti pažnju na svoje ljubavne odnose i učiniti sve što je moguće kako biste izbegli svađe. Pre-retrogradni "senka period" počinje 16. jula, a završava se 11. septembra.

25. novembar do 15. decembar

Poslednji retrogradni Merkur u 2024. godini biće u znaku Strelca. Budući da se dešava tokom prazničnog perioda, važno je duplo proveriti planove, ostaviti dodatne dane za godišnji odmor i učiniti sve što je moguće kako biste izbegli nepredviđena pomeranja i otkazivanja. Pre-retrogradni "senka period" počinje 7. novembra, a Merkur napušta svoju senku do 2. januara.

Izvor: ELLE/T.Đ.