Princ Harry i Meghan Markle ove nedelje osvanuli su na naslovnici lista Time kao jedni od najuticajnijih ljudi na svetu. Oni su nagrađeni u kategoriji ''Ikone'' sa objašnjenjem da je njihov uticaj u svetu nemerljiv.

"Kretanje u akciju nije lak izbor za mladog vojvodu i vojvotkinju koji su rođeni pod srećnom zvezdom, sa talenom i slavom. Bilo bi mnogo sigurnije uživati u svojoj sreći i ćutati", piše Andres za Time. "Ali to Harry i Meghan ne rade. Oni su svoje snažno saosećanje pretvorili u Fondaciju Archewell u čizme na zemlji kroz svoju Fondaciju Archevell. Oni daju glas bezglasnima kroz medijsku produkciju. Ruku pod ruku s neprofitnim partnerima, oni preuzimaju rizik kako bi pomogli zajednicama sa potrebama - nudeći podršku mentalnom zdravlju ženama i devojčicama tamne puti u SAD-u i hraneći one pogođene prirodnim katastrofama u Indiji i na Karibima'' navedeno je.

Iako su Harry i Meghan jedini kraljevski par na ovogodišnjoj listi, ovo nije prvi put da je neki član britanske kraljevske porodice ušao u Time 100, ali jeste prvi put da se par zajedno našao na nekoj naslovnici. Tim više, ljudima je, umesto samog povoda, za oči više zapala sama naslovnica -  Meghan stoji ispred Harry-ja, a on je iza nje, naslonjen na njena ramena.

''Zašto žena stoji ispred muškarca'', ''Ova fotografija simbolizuje njihovu vezu'', ''Ispravite naslov u: Princ Meghan i Harry'' neki su od brojnih komentara.

I zaista - svakom jednoumlju ogrizlom u patrijarhalnim i konzervativnim obrascima teško je da izvrši metatezu rodnih uloga podjednako kao i u svim drugim svakodnevnim primerima gde ravnopravnost nije zastupljena. Namerno koristim reč metateza jer žena ispred muškarca zvuči kao pogrešno izgovorena reč, sa obrnutim redosledom glasova - imate potrebu da je ''vratite na svoje mesto'' kako biste sačuvali sistem koji je naučen i usađen.

Setimo se samo koliko je kraljevskoj porodici i britanskim medijima smetala činjenica što je u braku princeze Diane i princa Charlesa svu slavu i obožavanje ponela Diana, a najinteresantnije je što su se njih dvoje pre tačno 40 godina fotografisali u vrlo sličnoj pozi.

lady diana
Profimedia 

Navikli smo da su parovi u javnosti fotografisani na iste načine:

1. žena stidljivo stoji pored muškarca

2. on je drži za ruku i ide par koraka ispred nje (jer je važno održavati antifeminističku tezu da muškarac vodi ženu)

3. muškarac gleda u kameru, a žena zaljubljeno u njega, držeći ga za ruku

4. dodajte ovom spisku sopstveno zapažanje

Naravno, čitav ovaj potez kraljevskog para nije bio nimalo slučajan, naprotiv, oni su kao i do sada odlučili da se poigraju sa društvenim paternima, tradicionalnim vaspitanjem i predvidvim očekivanjima sredine. Princ Harry pokazao je da nema problem da stane iza žene, u pozi koja jasno pokazuje da je ona njegov oslonac i stub, čak iako bi svi zamislili da će se u toj pozi naći Meghan. Isto kao što je istupio iz kraljevske porodice, osnovao svoj biznis, počeo otvoreno da govori o ličnim traumama i greškama. Možda u tome i leži njihov ''uticaj''?

Na kraju, nazovite sve ovo marketinškim trikom, tražite motive koji nemaju veze sa ovim, ali svetu je potrebno više ovakvih naslovnica, više žena ispred muškaraca, više liderki, više premijerki, više direktorki, više svih njih na mestima gde pre deceniju, dve, pet niste mogli ni da ih zamislite. Baš zato da biste mogli da ih zamislite - svuda, da se osvestite i rekonstruišete svoj sistem vrednosti i uverenja.