''Dugo sam sanjala i radila na tome, ali danas se moj san ostvario. Konačno mogu da vam otkrijem svoju veliku tajnu... Ja sam prvi model Victoria's Secreta sa Daunovim sindromom!" Sofia Jirau napisala je na svom Instagram profilu na Dan Zaljubljenih.

Njena priča oduvek je bila inspirativno poduprena velikom željom da doprinese svetu uprkos zdravstvenom stanju. To dokazuju i njeni preduzetnički koraci - 2019. godine lansirala je svoj online store, nazvan "Alavett". Iste godine prvi put debituje kao model, a već godinu dana kasnije svetu se pokazuje na jednoj od najvećih fashion manifestacija, i to na New York Fashion Week-u kao model za dizajnerku Marisu Santiago.

Iako nije prvi model sa Daunovim sindromom, jeste kada je u pitanju veš. Jirau nesporno stvara novu modnu istoriju rame uz rame sa drugim modelima sa Daunovim sindromom. Ne treba da zaboravimo Grace Strobel koja je u okrobru 2020. godine postala ambasador za skincare jednog poznatog brenda u Americi, kao i sad već legendarnu Ellie Goldstein koja se iste godine, sa svojih osamnest godina, našla u Gucci beauty kampanji i srušila sve dotašnje poznate barijere famozno okrutne modne industrije. Već sledeće godine u februaru ona je krasila naslovnicu Elle Mexico, kao i beauty editorijal za prošlogodišnje martovsko izdanje Elle Srbije.

Ellie Goldstein jedna je od najpoznatijih modela sa Daunovim sindromom, a našla se i u ELLE Srbija martovskom izdanju.
Profimedia 

Ohrabrujuća je vest da je i Victoria’s Secret brend odlučio da sledi pozitivne promene koje su aktuelne poslednjih par godina, pa je na Dan zaljubljenih objavljena kampanja koja menja opšteprihvaćene obrasce lepote, i ukazuje na to da osobe sa invaliditetom ravnopravno zaslužuju svoje mesto u modnoj industriji.

''Love Cloud Collection je važan trenutak u evoluciji brenda, od ekipe neverovatnih žena koje oživljavaju kolekciju, do neverovatnog inkluzivnog duha na snimanju, ova kampanja je važan deo novog Victoria's Secret standarda koji kreiramo'', rekao je Raul Martinez, glavni kreativni direktor Victoria Secreta.

"Hvala Victoria's Secret što ste me videli kao manekenku koja ima #NoLimits i učinili da budem deo inkluzivne kampanje Love Cloud Collection. Ovo je samo početak, sada je zvanično! Unutra i spolja, granice više ne postoje", dodala je Sofía Jirau.

A mi kažemo – tačno tako!

 Tekst: Ana Ostojić