Posle nedelja eskalacije tenzija, skoro 200.000 ruskih vojnika okupljenih na granici Ukrajine započelo je vojnu ofanzivu, a mnogi svetski lideri upozoravaju da bi serija napada mogla da dovede do najvećeg sukoba u Evropi od Drugog svetskog rata. Gađajući niz ključnih ukrajinskih vojnih lokacija — od kojih su mnoge u neposrednoj blizini nekih od najnaseljenijih gradova u zemlji — broj mrtvih počeo je da raste kako u glavnom gradu Kijevu, tako i šire.

Činjenica da smo dopustili da ratovi započinju i u 2022. godini jeste jedan od najvećih poraza za čovečanstvo, jer ''za pametnog čoveka, svaki je rat izgubljen već u startu''.

Brojne javne ličnosti oglasile su se na ovu temu - od Angeline Jolie do Sean Penna koji je neposredno pre prvog napada otišao u Ukrajinu kako bi mogao lično da doprinese ljudima u zemlji i ispriča, kako kaže, ''istinu o invaziji Rusije na ovu zemlju''.

 Na svom zvaničnom Instagram nalogu, sinoć se svetu obratila i jedna od najvećih performans umetnica Marina Abramović:

''Rođena sam u Jugoslaviji, zemlji koja je stremila kulturama i zapada i istoka. Prethodnih godina radila sam u Ukrajini i upoznala njihove ljude - ponosne, jake i izvanredne. Osećam potpunu solidarnost sa njima u ovim nemogućim danima. Napad na Ukrajinu je napad na sve nas. To je napad na čovečanstvo i mora da se zaustavi'' rekla je vidno potresena.

 A u nastavku saznajte na koji način možete da pomognete ovoj zemlji: