Američka glumica Angelina Jolie, kao i mnoge druge njene kolege i javne ličnosti nastavlja da bodri Ukrajince koji su bili primorani da napuste svoje domove i zemlju zbog ruske invazije.

Ona je u objavi na svom zvaničnom Instagram profilu uporedila nevolju ukrajinskih izbeglica koje beže na sigurno sa borbom drugih izbegličkih grupa širom sveta.

46-godišnja glumica i aktivistkinja koja ima 12,4 miliona pratilaca, napisala je da, bez obzira na nacionalnost ili rasu, "sve izbeglice i raseljena lica zaslužuju jednak tretman i prava".

Podelila je neke od najupečatljivijih fotografija, izmeđuostalog i fotografiju devojčice iz Ukrajine koja gleda kroz prozor autobusa.

"Milion izbeglica je sada pobeglo iz Ukrajine", počela je ona svoje saopštenje i nastavila:

"Pre nego što je jedna ukrajinska izbeglica prešla granicu, više od 82 miliona ljudi je već bilo proterano iz svojih domova širom sveta – najveći broj do sada", napisala je Angelina i dodala:

"Ova emigracija uključuje preko 6 miliona Sirijaca, najveće izbegličke populacije na svetu, koji su raseljeni više od jedne decenije. I više od milion naroda Rohingy iz Mjanmara, koji ne samo da su prisilno raseljeni, već i apatridi, proterani iz svojih domova zbog sukoba i nasilja, koji žive interno raseljeni u svojim zemljama – u Jemenu, Somaliji, Avganistanu, Etiopiji i mnogim drugim mestima".

Oskarovka je aludirala na pritužbe da izbleglice iz drugih ratnih sukoba nisu dobile isti nivo saosećanja i podrške kao oni koji su pobegli iz Ukrajine. 

"Sve izbeglice i raseljena lica zaslužuju jednak tretman i prava", zaključila je Angelina. Glumica je na objavu dodala hešteg #RefugeesWelcome, zajedno sa imenima zemalja iz kojih su izbeglice pobegle, uključujući Ukrajinu, Siriju, Venecuelu, Avganistan i Južni Sudan.

Angelina Jolie među prvima je podržala Ukrajince na mrežama, a potom i podelila izjavu Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice, koji sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Ukrajinom i drugim evropskim zemljama na pružanju humanitarne podrške usred ruskog napada koji je u toku.