Bio je to — pripremite se za kliše — šamar koji je odjeknuo širom sveta: na 94. dodeli Oskara u nedelju, nakon što je voditelj Chris Rock bacio lošu šalu na račun glumice Jade Pinkett Smith, njen suprug Will Smith izašao je na binu i udario ga. Samo nekoliko minuta kasnije, Smith je dobio Oskara za najboljeg glumca u filmu King Richard, izvinjavajući se Akademiji i svim kolegama u publici.

Video-snimak postao je viralan, i dok su jedni tvrdili da je Chris dobio ono što je zaslužio, a drugi smatrali da nasilje ni u jednom obliku nije prikladno na dodeli Oskara, počelo je da se šuška da producenti ove manifestacije ozbiljno razmatraju da oduzmu glumcu prestižnu nagradu.

„Akademija osuđuje postupke gospodina Smitha na sinoćnjoj dodeli“, navode u saopštenju. „Zvanično smo započeli reviziju incidenta i istražićemo dalje akcije i moguće posledice u skladu sa našim podzakonskim aktima, standardima ponašanja i zakonom Kalifornije“ dodaju, a spekulacije o mogućem epilogu su već počele.

Da li je iko ikada morao da vrati Oskara?

Nejasno je tačno kako će Akademija postupiti u vezi sa Smithovim ponašanjem, ali postoji istorijski presedan da dobitnici Oskara vraćaju svoje nagrade ili da na neki drugi način ostanu bez priznanja. Primera radi, glumci Marlon Brando i George C. Scott, te scenarista Dudley Nichols odbili su da prime Oskara.

Nasilje, posebno ono javno koje daje loš primer milionima gledalaca, nikada ne bi trebalo da se normalizuje ili opravdava, ali vredi napomenuti da optuženi seksualni prestupnici, uključujući Woody Allena i Romana Polanskog, ne samo da nisu zamoljeni da vrate svoje Oskare nakon optužbi za seksualno zlostavljanje koje su protiv njih iznele maloletne žene, već ih je Akademija upravo tada nagradila.

Naime, Polanski je dobio Oskara 2003, 26 godina nakon što se izjasnio krivim za nezakonit seksualni odnos sa 13-godišnjakom, dok je jedan od četiri Allenova Oskara došao nakon što ga je njegova usvojena ćerka Dylan Farrow prvi put optužila za seksualno zlostavljanje 1992. godine.

Polanski je dobio Oskara 2003, 26 godina nakon što se izjasnio krivim za nezakonit seksualni odnos sa 13-godišnjakom.
Profimedia 


Što se tiče slučajeva nasilja na samim dodelama Oskara, John Wayne pokušao je da napadne indijansku glumicu i aktivistkinju za ljudska prava Sacheen Littlefeather tokom ceremonije dodele Oskara 1973. godine. Razlog je bio što je Sacheen javno zatražila da domorodački narod u filmovima ne treba da bude dehumanizovan, zbog čega ju je (nekažnjeno) ismevao i glumac Clint Eastwood.

Akademija do sada nikada nije ukinula nagradu nijednom dobitniku Oskara i tražila da je vrati, iako je producent i serijski seksualni zlostavljač Harvey Weinstein izbačen iz njihovog upravnog tela 2017. godine.

Kada je Will Smith u pitanju, moraćemo da sačekamo i vidimo kako će Akademija da reaguje pod medijskim pritiskom—međutim, vredi se zapitati kakvu bi to potencijalno rasnu poruku poslala ukoliko bi organizacija odlučila da oduzme Oskara dodeljenog Smithu, ali ne i Allenu i Polanskom.

U ponedeljak uveče, Smith je objavio i zvanično izvinjenje na svom Instagram nalogu.