Kodeksi oblačenja samo su još jedna u nizu izmišljenih konzervativnih obrazaca kojima se upravlja društvom - a najčešće ženama. Od toga koje modne komade ne smete da nosite u zrelim godinama, preko toga koje ne smete da nosite u kancelariji, pa sve do toga kako morate da se oblačite kao trudnica, nevesta ili... dopišite sami.

Neprikladno je samo jedna od toliko reči koje odražavaju naše uzane poglede na ljude, modu, ponašanje, a najčešće je usvojeno tradicionalno, po šablonu - bez mnogo upotrebe sopstvenog mozga, rekonstruisanja odakle, od koga i zbog čega potiče uvreženo mišljenje.

Upravo ovaj fenomen aktualizovan je Rihanninim modnim izdanjima tokom trudnoće, kada se iz dana u dan nalazi na meti novinskih naslova, i to pretežno kritika. Njeno oblačenje se, u najmanju ruku, opisuje pridevima poput neukusnog, neprimerenog i vulgrarnog.

Jer, naravno, društvo nas uči da majke treba da izgube lični identitet i od trenutka kada ostanu u drugom stanju, budu samo i isključivo prototip ove uloge: čiste, smerne, svete... Nikako svoje, slobodne i podjednako senzualne.

Rihanna se ne ustručava da izgleda seksi u trudnoći.
Profimedia 

Dok čeka dolazak svog prvog deteta sa A$AP Rocky-jem, Rihanna ispisuje istoriju neverovatnih modnih izdanja kojima ponosno pokazuje svoj trudnički stomak.

U najnovijem intervjuu za Bustle, pevačica je objasnila: ''Ja sam rekla - neću da kupujem odeću za trudnice. Neću da kupujem pantalone za trudnice, farmerke, haljine, niti da radim šta god mi društvo kaže.''

Umesto toga, RiRi se odlučila da prati samo sebe i modno se izražava potpuno isto kao pre trudnoće... možda čak i još provokativnije. Međutim, takva njena odluka nije hir, već buntovna poruka koju šalje društvu. Na pitanje kako bi definisala svoj stil u trenutnoj fazi, odgovorila je otvoreno: "Možda... buntovnim? Izazvala sam sebe da odem korak dalje i zaista se zabavim".

Nadalje, Rihana navodi da joj je cilj da ukine stereotip da trudnica ne može biti seksi.

Pevačica kaže da želi da se zabavi modnim izdanjima u trudnoći.
Profimedia 

U poslednjim mesecima trudnoće, pevačica kaže da je veoma uzbuđena što će na svet doneti bebu, ali da želi da živi dan po dan, kako bi uživala u svim promenama. "Pokušavam da ne razmišljam previše o tome. Pokušavam da prihvatim proces ovog putovanja, jer ima toliko toga nepoznatog. I ako se sada suviše uzbudim zbog toga, biću anksiozna i preplavljena".

Da li je Rihanna preterala - samo je njena stvar, a svetu postavljenom na čvrstim patrijarhalnim i konzervativnim osnovama i jeste potrebno malo suprotnog ekstrema kako bismo uspostavili ravnotežu i napravili pokoji korak - unapred.

Na kraju dana, šta god mislili o tuđim izborima - nikome nije ni važno. Bavite se sobom i uživajte u svom životu.

Rihannino odevanje je svojevrsni bunt prema društvu i njegovim ustaljenim pravilima.
Profimedia