Mogla je to da bude još jedna noć koju će obeležiti glamurozni outfiti, inspirativni govori i značajna činjenica da je film CODA, drama o porodičnoj ljubavi i zajednici gluvih, dobila nagradu za najbolji film. Ipak, incident između Will Smitha i voditelja 94. dodele Oskara Chrisa Rocka, bacio je sve u senku i učinio da ova dodela zauvek ostane upamćena po neočekivanom fizičkom sukobu.

Naime, komičar Chris Rock se tokom svog monologa našalio na račun obrijane glave Jade Pinkett Smith, supruge Will Smitha, rekavši da bi mogla da snimi nastavak filma ''GI Jane 2'' (u kojem glavnu ulogu tumači Demi Moore obrijane glave). 

Will Smith udario je Chris Rocka jer se našalio na račun obrijane glave njegove supruge Jade Pinkett Smith.
Profimedia 

S obzirom na činjenicu da Jade ovu frizuru nosi jer pati od alopecije, a ne zbog bilo kakvog beauty trenda, ova šala jeste bila neukusna, naročito jer je njena borba s ovim zdravstvenim problemom javno poznata: ''Bilo je zastrašujuće kada se prvi put desilo. Bila sam pod tušem i odjednom sam imala šaku kose u rukama. Pomislila sam: O moj Bože, da li ću da oćelavim?''.

Nakon toga, Will Smith se popeo na scenu i udario Chris Rocka, a da čitav ovaj čin nije deo komičnog scenarija publika je shvatila tek kada je Will iz publike nastavio da preti sa ''Čuvaj ime moje žene dalje od svojih j***** usta'', nakon čega je usledeo muk.

Iako nasilje ni u jednom obliku ne treba da se podrži, ovaj trenutak je važan podsetnik da nijedna žena koja pati od bilo koje bolesti ne treba da bude predmet šale, izrugivanja i ponižavanja, niti takav humor treba da bude odobren od strane publike. 

Samo 20 minuta kasnije Will Smith dobio je svoj dugopriželjkivani prvi Oskar za najboljeg glumca i to u ulozi Richarda Williamsa, oca slavnih teniserki Venus i Serene, u filmu ''King Richard''. On je zatim održao dugačak govor u kojem se u suzama izvinio Akademiji i svim prisutnima na svojoj preteranoj reakciji, dodajući kako umetnost imitira stvarnost, te je on, baš kao na filmu sada izgledao kao ''ludi otac''. Takođe, Will je istakao da nas ljubav navodi da činimo lude stvari, a da je on žestoki čuvar svoje porodice.

Profimedia Pogledajte kako je izgledao dirljivi govor.

A kako nas nelečene traume iz detinjstva definišu, potvrđujuje i Willova istorija. Naime, on je u svojoj skoro objavljenoj autobiografiji otvoreno pisao da je bio svedok porodičnog nasilja - kada je njegov otac brutalno tukao njegovu majku. "Taj trenutak u toj spavaćoj sobi, verovatno više nego bilo koji drugi trenutak u mom životu, definisao je ko sam... Od tog dana, sve što sam uradio – nagrade i priznanja, reflektori i pažnja, likovi i smeh – bio je samo niz izvinjenja mojoj majci zbog toga što nisam reagovao. Zbog toga što sam je izneverio. Zbog toga što sam bio kukavica'' bio je iskren Will.