Bliži se još jedna dodela Oskara, a nema sumnje da je i ova godine konkurencija jaka.

Prestižno ostvarenje neki su čekali godinama iako važe za neke od najboljih glumaca svih vremena (setite se samo Leonardo DiCapria), dok drugi nikad nisu odneli nagrade kući, uprkos očekivanjima.

Da li će tako biti i sada ostaje da se vidi, a u nastavku pogledajte neka od imena koja i te kako zaslužuju prestižno glumačko priznanje, iako ga za sada nisu osvojili. 

1. Will Smith

Will Smith nikada nije osvojio Oskara, a bio je tri puta nominovan.
Shutterstock 

U proteklih 20 godina tri puta je nominovan za najboljeg glumca. Poslednji put bilo je za ulogu kralja Richarda, a pre toga 2006. za film "The Pursuit of Happyness " i 2001. kada je izgubio u uskoj trci od Denzel Washingtona.

2. Glenn Close

Glenn Close je tokom karijere osam puta nominovana za Oskara.
Shutterstock 

Tokom svoje legendarne karijere čuvena glumica nominovana je čak osam puta, uključujući čuvena ostvarenja poput: "The Big Chill" (1983), "Fatal Attraction" (1987), ili pak "Dangerous Liaisons" (1988), ali Oskara nikad nije odnela kući.

3. Michelle Williams

Michelle Williams nominovana je čak četiri puta.
Shutterstock 

Lepa glumica nominovana je četiri puta - za "Brokeback Mountain" 2005. godine, potom 2010. za film "Blue Valentine", 2011. za "My Week with Marilyn" i naposletku 2016. godine za "Manchester by the Sea". Međutim, uprkos sjajnoj glumi, Williams nije uspela da dobije Oskara iako se nagađa da bi joj drama Stevena Spielberga "The Fabelmans" končano mogla osigurati prestižnu nagradu.

4. Isabelle Huppert 

Zahvaljujući fantastičnoj saradnji sa Jean-Luc Godard, Maurice Pialat, Michael Haneke, Claire Denis i Hong Sang-soo, Isabelle je dobila svoju prvu nominaciju za Oskara 2016. godine za ulogu u Paul Verhoevenovom erotskom trileru "Elle".

5. Ethan Hawke 

Ethan Hawke dva puta je bio u igri za Oskara.
Shutterstock 

Filmografija ove žive legende ostaviće svakog filmofila bez reči, a na listi su se našla kako indie, tako i arthouse ostvarenja("Reality Bites"; "The Before trilogy"), pored, naravno, mainstrim hitova ("Dead Poets Society", "Gattaca"). Ipak, samo dva puta je bio u igri za Oskara – za "Training Day" 2002. i "Boyhood" 2015. godine. Nažalost, nagradu nikad nije osvojio.

6. Annette Bening

Bening je četiri puta bila nominovana za Oskara, poslednji put u kategoriji za najbolju glumicu za ulogu u filmu "The Kids Are All Right" iz 2011. godine, ali te godine je izgubila od Natalie Portman koja je pobedila zahvaljujući filmu "Black Swan". Igrom slučaja, muž Annette Bening, Warren Beatty, takođe ima četiri nominacija za Oskara, iako je osvojio prestižnu nagradu za režiju za film "Reds" 1982. godine.

7. Stanley Tucci

Stanley Tucci bio je nominovan samo jednom za Oskara.
Shutterstock 

Dobro poznato lice iz brojnih hit filmova uprkos ulogama u ostvarenjima poput "Julie & Julia" ili "Big Night", bio je nominovan samo jednom za "The Lovely Bones" 2010. godine koje mu je izmaklo za dlaku. Međutim, ista uloga donela mu je nominaciju na BAFTA dodeli nagrada i Zlatni globus. 

8. Ian McKellen

Prosto je za nepoverovati da čuveni "Gandalf" nikada nije osvojio Oskara, ali nažalost, to je istina. Nominovan je dva puta - za ulogu u filmu iz 1998. godine "Gods and Monsters" i naravno, za ostvarenje koje ga je proslavilo "The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring". Ipak, iako nije dobio Oskara osvojio je sedam Olivier nagrada, Tony i Zlatni globus.

9. Samuel L Jackson

Uprkos tome što ima jedan od najprepoznatljivijih glasova u Holivudu, Džekson nije pobedio u kategoriji najboljeg sporednog glumca kada je bio nominovan za svoju ulogu u filmu "Pulp Fiction" 1994. godine. Mnogo kasnije, nakon što nije uspeo da dobije priznanje za "The Hateful Eight" iz 2015, Jacksonova supruga, LaTanya Richardson rekla je da je njenom suprugu i njoj trebalo vremena da nastave dalje nakon "tumbanja" i razočaranja te večeri, i dodala: "Sve me to uznemirava, ali moramo da zapamtimo: dodela Oskara je samo jedna noć".  

10. Liam Neeson

Liam Neeson nikad nije osvojio Oskara.
Shutterstock 

Još jedna glumačka legenda koja nikad nije osvojila Oskara. Godine 1994. Neeson je bio u kategoriji najboljeg glumca za ulogu koja mu je obeležila karijeru - drama o holokaustu "Schindler’s List". Nažalost, nije pobedio, ali jeste Tom Hanks, koji je osvojio čak dva priznanja, a mnogi su to smatrali velikom nepravdom.

11. Ralph Fiennes

Kao i njegov kolega iz "Schindler’s List" Liam Neeson, Fiennes je takođe bio nominovan 1994. godine, međutim, izgubio je od Tommy Lee Jonesa. potom je usledila druga šansa sa filmom "The English Patient", međutim, ponovo je izbačen iz trke za Oskara, ovog puta od strane Geoffrey Rusha.

12. Angela Bassett

Njena karijera u holivudu traje već 30 godina, a za sve to vreme imala je jednu nominaciju za Oskara - za glavnu ulogu u biografskom filmu Tine Turner "What’s Love Got to Do with It". Sa druge strane, osvojila je SAG nagradu, Zlatni globus i po sedam NAACP Image Awards i Emmy nagrada.

13. Sigourney Weaver

Sigourney Weaver ima 3 nominacije za Oskara za svoje uloge u filmovima.
Shutterstock 

Weaver ima tri nominacije za Oskara za svoje uloge u filmovima "Aliens", "Working Girl" i "Gorillas in the Mist". Ona je tek peta glumica koja je u istoriji dobila dve nominacije za različita ostvaremnja iste godine, ali uprkos tome, nije osvojila Oskara do sad.