Kraljevska porodica je zvanično zatražila od vojvode i vojvotkinje od Saseksa da se isele iz kuće Frogmor, njihove kuće na teritoriji zamka Vindzor. „Možemo da potvrdimo da je od vojvode i vojvotkinje od Saseksa zatraženo da napuste svoju rezidenciju“, rekao je portparol za Vogue.

Vest dolazi nakon spekulacija britanskih medija da je kralj Charles naredio da se oduzme ova vila od para. Naime, ona je bila poklon kraljice Elizabethe 2019. godine, nakon čega su je Harry i Meghan koristili kao bazu u Velikoj Britaniji, čak i nakon preseljenja u SAD 2020, te napuštanja kraljevskih uloga.

profimedia-0722854007.jpg
i-Images / Eyevine / Profimedia 14/09/2022. London, United Kingdom. The coffin of Queen Elizabeth II on its way to Westminster Hall in London accompanied by King Charles III and other members of the Royal Family, including Prince William and Kate Middleton and Prince Harry and Meghan Markle , as four days of Lying in State begins. Picture by i-Images / Pool,Image: 722854007, License: Rights-managed, Restrictions: UK OUT. End users shall not licence, sell, transmit, or otherwise distribute any photographs represented by eyevine, to any third party. Contact eyevine for more information: Tel: +44 (0) 20 8709 8709 Email: info@eyevine.com, Model Release: no, Credit line: i-Images / Eyevine / Profimedia

Zašto? Rečeno je da Charles želi da ovde ubuduće živi princ Andrew, koji je prošle godine platio neotkrivenu sumu za rešavanje slučaja seksualnog napada koji je protiv njega pokrenula žrtva Jeffrey Epstein, a potom mu je oduzeta titula u aprilu 2022. Do sada je živeo na imanju sa 31 sobom, a kako kralj želi da smanji njegovo finansiranje, namera mu je da ga preseli u ovu znatno manju vilu (sa 5 soba). 

profimedia-0390897792.jpg
Yui Mok / AFP / Profimedia 

Ova promena postavlja pitanja o budućnosti vojvode i vojvotkinje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Frogmore Cottage se nalazi na privatnom imanju u zamku Vindzor, koji takođe uključuje dom princa i princeze od Velsa, Adelaide Cottage. Stoga je čvrsto zaštićen od upada i javnosti i medija. Sada će par morati da organizuje sopstveni siguran smeštaj i mere bezbednosti kada se vrati u Harryjevu domovinu. Za sada je nejasno kada će to biti, iako se krunisanje kralja Charlesa približava - zakazano je za 6. maj.