U sredu, 9. novembra, dugo očekivana peta sezona "The Crown" konačno je stigla na Netflix. U dve godine otkako je hvaljena serija objavila poslednju sezonu – koja je opisala rane godine princeze Diane u njenom braku sa kraljem Charlesom III i katapultirala Emmu Corrin do slave – mnogo toga se odigralo u stvarnom životu kraljevskoj porodici. Kraljica Elizabeth II preminula je u septembru ove godine, dok su princ Harry i Meghan Markle zvanično odrekli kraljevskih dužnosti.

Serija The Crown.
Alfonso Vega / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Pored toga, ova sezona ima mnogo toga da prikaže od turbulentnih 90-ih kraljevske porodice: zloglasni požar u zamku Vindzor i Charlesov i Dianin težak brak — da ne spominjemo sve stvari o princezi Di (njen kontroverzni intervju sa Martinom Bashirom, navodna veza sa Dodijem Fayedom, kao i njena prerana smrt u nikada razjašnjenoj saobraćajnoj nesreći).

 Ali sva ova saznanja jedva da zagrebu površinu kada je reč o vekovnim metežima unutar kraljevske porodice. I postoji veliki broj filmova koji beleže pojedinačne događaje koji su se odigrali u holovima Bakingemske palate.

U nastavku smo sastavili listu od pet izvanrednih filmova koji ne samo da obuhvataju dramu i intrigu kraljevskog života, već su obogaćeni i izvanrednim performansama vrhunskih glumaca. Čak i ako niste među milionima glasnih obožavatelja "The Crown", ovi filmovi fokusirani na kraljevinu su vredni gledanja.

Elizabeth

Ovaj kritički (i komercijalno) hvaljen film iz 1998. sa Cate Blanchett u ulozi Elizabethe I je umetničko delo koje se ne sme propustiti. Blanchett prikazuje rane godine vladavine takozvane Device Kraljice, kada se popela na presto nakon smrti svoje polusestre Mary I, koja ju je zatvorila. U režiji Shekhara Kapura i scenarija Michaela Hirsta, film je te godine dobio sedam nominacija za Oskara (Blanchett je za svoju ulogu osvojila Zlatni globus za najbolju glumicu) i bio je toliko popularan da je iznedrio sledeći film Elizabeth: The Golden Age, koji je obuhvatio kasniji deo Elizabethine vladavine. Ali original je klasik sa dobrim razlogom. Ne samo da je Blanchett neverovatna, nego su kostimi i šminka bez premca.

Spencer

Da bi realno prikazala princezu Dianu u filmu "Spencer" Pabla Larraína, Kristen Stewart se u potpunosti oslanjala na idiosinkratični i buntovnički duh pokojnog kraljevskog naroda. Takav pristup ulasku u lik čini mučni psihološki triler – koji sadrži elemente horor filma pored sjajnih kostima koje pokriva Chanelova arhiva – unikatnim modelima. Radnja je usredsređena na zamišljeni trodnevni period tokom Božića 1991. godine, kada princeza Di doživljava egzistencijalni slom. Svakako film dostojan gledanja.

The Favourite

Samo Yorgos Lanthimos je mogao da osmisli tako maštovit, mračan i urnebesan film kao što je "The Favourite". Objavljen 2018. godine, film istražuje brojne teške odnose između kraljevskih i kraljevskih susednih prijatelja i porodice – konkretno, rođaka Sarah Churchill, vojvotkinje od Marlboroa (Rachel Weisz) i Abigail Masham (Emma Stone) koje se obe bore za dvorsku miljenicu kraljice Ane (Olivia Colman). Prava ansambl crna komedija, "The Favourite" je dobio 10 nagrada za Oskara, izjednačivši se sa "Romom" za najviše nominacija od svih filmova na dodeli te godine. Ne propustite ga ako ga već niste videli - a ako jeste, apsolutno vredi ponovo pogledati.

The King’s Speech

Još jedan film dostojan ponovnog gledanja (ali iz potpuno drugih razloga), "The King's Speech" je dirljiv i trijumfalni pogled na kralja Georgea VI, koji je vladao Ujedinjenim Kraljevstvom od 1895. do 1952. Igra ga je Colin Firth, bivši kralj—koji se nosio sa muca ceo svoj život — trebalo bi da napravi svoju prvu radio emisiju kojom će objaviti britansku objavu rata Nemačkoj 1939. On zapošljava Lionela Logua, australijskog logopeda kog glumi Geoffrey Rush, da mu pomogne da dovede govor u red. Dirljiv odnos ovog para i prikaz unutrašnjih i spoljašnjih borbi GeorgeaVI čine ovo predivno urađenim projektom. A Helena Bonham Carter, koja igra kraljicu Elizabethu, je apsolutno neverovatna.

The Queen

Helen Mirren koja glumi kraljicu Elizabethu II u nedeljama neposredno nakon smrti princeze Diane. Treba li još nešto reći?