Nastavak serije ''The Crown'' ovih dana se privodi kraju, a ako je bilo ikakvih sumnji da će se peta sezona Netflixove drame pozabaviti neverstvom princa Charlesa, poslednje fotografije Elizabeth Debicki u ulozi princeze Diane, uverili su nas u to.

Paparazzi su uhvatili njen veliki dolazak na događaj gde su se prikupljala sredstava za galeriju Serpentine u Kensington Gardensu 1994. godine, kada je nosila haljinu od šifona sa otvorenim ramenima grčke dizajnerke Christine Stambolian i svilene štikle Manola Blahnika. Njena haljina trebala je da uguši svu buru dokumentarnog filma Charles: The Private Man, The Public Role koji je emitovan iste noći, a tiče se njegovog priznanja da je učinio preljubu tokom braka. 

Profimedia Pogledajte zapanjujuću sličnost u osvetničkoj haljini.

Prema Stambolijanu, Diana je prvobitno kupila takozvanu osvetničku haljinu još 1991. godine, ali je do tog trenutka smatrala da je previše rizično da je nosi. „[Princeza] je odlučila da ne igra scenu kao Odetta, nevina u belom“, razmišljala je kasnije. „Očigledno je bila ljuta. Igrala je kao Odile, u crnom. Nosila je jarko crveni lak za nokte, što takođe nikada ranije nismo videli. Govorila je: 'Hajde da budemo zli večeras!'” Pokojna urednica Vogue-a Anna Harvey, koja je godinama stilizovala Dianu, rekla je sažetije: „Htela je da izgleda kao milion dolara – i to je učinila.”

Princeza Diana u osvetničkoj haljini
Profimedia 

Potrebna vam je dodatna potvrda da je Diana namerno zasenila izveštavanje o Charlesovom dokumentarcu sa Jonathanom Dimblebyem? Činjenica da je princeza prvobitno odbila Vanity Fair.

„Odbila je poziv sve do dva dana pre događaja dok vesti o detaljima preljube nisu počele da cure u medijima“, piše Tina Brown u The Diana Chronicles. „Tada je jedan od organizatora gala večeri, stari Dianin porodični prijatelj, dobio iznenadni telefonski poziv: „Rekla je da ipak želi da dođe. Rekao sam: "Šta nameravaš?" I rekla je: „Videćeš.“ Prema izveštajima, princeza je zapravo imala drugačiju Valentino haljinu pripremljenu za veče, ali je nacrt emisije procurio u štampu – što je bio okidač za preuzimanje pažnje i naslova u poslednjem trenutku.