Kada su princ Harry i Meghan Markle dobili svog prvog sina, Archieja u maju 2019. godine, par je objavio da je puno ime njihovog sina Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Međutim, 2024. godine, nekadašnji kraljevski par odlučio je da načini promenu u imenu, tačnije prezimenu svoje dece, sina Archieja i ćerke Lilibeth.

Naime, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa sada će koristiti upravo "Sussex" kao službeno prezime svoje dece, koja su inače, krunisanjem kralja Charlesa III u maju 2023. dobili i titule princa i princeze. 

Ova vest se pojavila neposredno nakon lansiranja obnovljenog sajta Harrija i Meghan. Web sajt Sussex.com objavljen je prošle nedelje, pre putovanja para u Kanadu na događaj Invictus Games. Očekivano, stranica je naišla na kritike dela britanske štampe. Dva glavna prigovora odnosila su se na korišćenje grba od strane para, iako više nisu članovi kraljevske porodice, kao i upotreba prezimena Sussex u nazivu domena.

Naime, kada su princ Harry i Meghan Markle napustili monarhiju 2020. godine, kraljica Elizabeth II im je naložila da više ne koriste naziv Sussex Royal kao svoj brend. U godinama koje su usledile, par je umesto toga koristio Archewell za naziv sajta i produkcijsku kompaniju. To je bio gest usmeren ka njihovom sinu Archieju. Ali sada kada imaju dvoje dece, smatra se da su želeli da njihova web stranica odražava celu porodicu i njihove projekte. 

Promena prezimena Mountbatten-Windsor na Sussex takođe je u uskoj je vezi sa krunisanjem kralja Charlesa III. Kada je njihov deda preuzeo presto, a Archie i Lilibeth se popeli u liniji nasledstva, deci su dodeljene nove titule Princ i Princeza od Sussexa. Ranije su bili Gospodar Archie i Gospođica Lilibeth.

Britanski prinčevi i princeze obično koriste svoje titule ili titule svojih roditelja kao prezimena; na primer, princ Harry i princ William su pohađali čuveni Eton internat kao William Wales i Harry Wales. Usvajanjem prezimena Sussex za svoju decu, par Harry-Meghan zapravo samo prati tradiciju. 

Podsetimo, nakon što se par povukao iz svojih uloga radnih članova kraljevske porodice 2020. godine, Buckinghamska palata je otkrila da više neće koristiti svoje titule Njegovo/ Njeno Kraljevsko Visočanstvo. Međutim, Harry i Meghan će i dalje biti formalno nazivani vojvodom i vojvotkinjom od Sussexa. Princ Harry zadržava svoje mjesto u liniji nasledstva prestola. Nakon smrti kraljice Elizabeth, zauzima peto mesto, iza Williama i njegove dece princa Georgea, princeze Charlotte i princa Louisa.

Izvor: ELLE/ N.K.