Sinoć je princ William prisustvovao dobrotvornoj večeri u Londonu, čime se ne samo pojavio u javnosti tek drugi put nakon vesti o bolesti kralja Charlesa III, već je i održao govor povodom svih aktuelnih nedaća koje su zadesile kraljevsku porodicu. Princ od Walesa bio je važan gost na humaniratnom događaju posvećenom Londonskoj vazdušnoj hitnoj pomoći, za koju je posebno vezan budući da je od 2015. do 2017. godine radio kao pilot za Službu vazdušne hitne pomoći East Anglian.

U svom govoru, William je istakao: "Želim da iskoristim ovu priliku da vam se zahvalim i na ljubaznim porukama podrške za Catherine i mog oca, posebno u poslednjim danima. To nam svima mnogo znači". 

I dok princ William preuzima više kraljevskih odgovornosti u odsustvu kralja Charlesa III i princeze Catherine, nekoliko starijih članova kraljevske porodice takođe obavlja više državnih poslova nego što je to bio slučaj ranije.

U četvrtak je Princeza Anne, sestra kralja Charlesa boravila u Škotskoj kako bi prisustvovala događaju u čast njenih pokojnih roditelja, kraljice Elizabethe II i princa Philipa. U kratkom govoru, Anne je rekla da smatra da nove učionice "odražavaju duh i tradiciju" škole te da se nada da će studenti biti "inspirisani" nasleđem njene majke. Naredne nedelje, princezin raspored će uključivati dva do tri angažovanja svakog radnog dana, kao i putovanja u Cardiff u Velsu, kao i u Wiltshire i Notingem.

Kralj Charles će raditi iz svog doma (gde će primati svoje dnevne crvene kutije), a kraljica Camilla će gotovo svakog dana imati nekoliko angažovanja koja još nisu objavljena. 

Što se tiče Princeze od Walesa, Kate se vratila kući u Windsor nakon zakazane abdominalne operacije 16. januara. Navodi se i da je "princeza dobrog raspoloženja", ali se ne očekuje da će se vratiti kraljevskim dužnostima do marta.

Princ Harry je direktnim letom iz Los Anđelesa do Londona doleteo nakon saznanja da je njegovom ocu kralju Charlesu III  dijagnostifikovan karcinom. I, uprkos komplikovanim odnosima između oca i sina tokom proteklih godina, izvori navode da je kralj veoma cenio gest princa Harrija.

Dijagnoza karcinoma kralja Charlesa III postavlja pitanje šta će se desiti ako više ne bude u mogućnosti da obavlja svoje ustavne dužnosti. Buckingham Palace je saopštio da će on nastaviti da obavlja nek od svojih zvaničnih obaveza, a na prvom mestu nedeljne sastanke sa premijerom tokom lečenja. Ipak, ako kralj ne bude u mogućnosti da to čini, postoje tri opcije - navodimo ih u nastavku teksta.

Delegiranja obaveza državnim savetnicima

Kralj Charles III može delegirati neke ili većinu svojih kraljevskih obaveza državnim savetnicima. Oni mogu da odobravaju zakone, primaju ambasadore i održavaju sastanke Tajnog saveta. Savetnici države uključuju supružnika vladara i sledeća četiri odrasla člana u liniji nasledstva: kraljicu Camillu, princa Williama, princa Harrija, Princa Andrewa i Princezu Beatrice.

Regentstvo

Zakon o regenstvu Ujedinjenog Kraljevstva predviđa da princ William bude regent.

Abdikacija

Abdikacija bi bila veoma komplikovan proces, posebno kada se uzme u obzir 14 kraljevstava izvan Velike Britanije. Mala je verovatnoća za ovim sledom događaja.

Izvor: ELLE / N.K.