Nakon ovogodišnjih svečanih ceremonija dodele nagrada Grammy i Oskara, ponovo osećamo veliko uzbuđenje što ćemo doneti malo glamura sa jednog od najvažnijih filmskih festivala.

Same svečanosti počinju 14. maja, a u fokusu će se naći internacionalni filmovi, kao i glumci, reditelji i mnogobrojna behind-the-scenes ekipa. Ove godine se održava 77. izdanje festivala u Cannesu, a očekujemo uobičajenu pompu najzanimljivijih filmova, konferencija za novinare i viralnih trenutaka.

Emma Stone, Margaret Qualley, Sienna Miller i Selena Gomez samo su neka od imena za koje se očekuju da prisustvuju ovogodišnjem događaju.

U nastavku donosimo sve što treba da znate o filmskom festivalu u Cannesu za 2024. godinu - od crvenog tepiha do trenutaka koje ne smete propustiti.

Kada je otvaranje?

Ovogodišnji događaji počinju 14. maja premijerom francuskog filma "Drugi čin", komedijom francuskog reditelja Quentina Dupieuxa, u kom glume Léa Seydoux i Vincent Lindon dok naslov filma koji će zatvoriti festival 25. maja, još uvek nije objavljen.

profimedia-0863292667.jpg
Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia 

Gde se održava?

Kao i uvek, ikonični događaj će biti održan u letovalištu Cannes na francuskoj rivijeri. Ipak, za ulazak na sam festival koji se održava u Palais des Festivals et des Congrès biće vam potrebna pozivnica (ili barem akreditacija).

Ko će primiti počasnu Zlatnu palmu?

Filmska zvezda Meryl Streep biće nagrađena počasnom Palme d'Or, što će označiti prvi dolazak glumice na ovaj filmski festival još kada se pojavila u društvu Freda Schepisia, kreatora filma Evil Angels a Cry in the Dark 1989. godine, za koji je osvojila priznanje za Najbolju glumicu.

profimedia-0842889743.jpg
Andy Soloman / Universal images group / Profimedia 

Na svečanosti zatvaranja festivala, George Lucas, kreator saga Star Wars i Indiana Jones, dobiće nagradu za svoj doprinos kinematografiji.

U zvaničnom saopštenju, Filmski festival u Cannesu ističe zadovoljstvo "što odaje počast jednoj od najvećih figura savremene kinematografije, čoveku sa izuzetnom karijerom, koji objedinjuje veliku zabavu i inovacije, mitologiju i modernost, kinofiliju i tehnologiju."

Koji filmovi su u zvaničnom line-upu?

Mešavina velikih zvezda, priznatih reditelja i novih talenata čini ovogodišnji zvanični line-up.

U konkurenciji za prestižnu nagradu Palme d’Or takmiči se 19 filmova:

The Apprentice - Ali Abbasi
Motel Destino - Karim Ainouz
Bird - Andrea Arnold
Emilia Perez - Jacques Audiard
Anora - Sean Baker
Megalopolis - Francis Ford Coppola
The Shrouds - David Cronenberg
The Substance - Coralie Fargeat
Grand Tour - Miguel Gomes
Marcello Mio - Christophe Honoré
Caught By The Tides - Jia Zhang-Ke
All We Imagine As Light - Payal Kapadia
Kinds Of Kindness - Yórgos Lánthimos
L’amour Ouf - Gilles Lellouche
Wild Diamond - Agathe Riedinger
Oh Canada - Paul Schrader
Limonov - The Ballad - Kirill Serebrennikov
Parthenope - Paolo Sorrentino
The Girl With The Needle - Magnus Von Horn

Očekivanja su visoka za Coppolin "Megalopolis", označavajući povratak reditelja u filmsko stvaralaštvo posle jedne decenije. "Učenik" Alija Abbasija, koji istražuje rani poslovni period Donalda J. Trumpa u 1980-ima, kao i "Ptica" Andree Arnold, koji prikazuje dvanaestogodišnju devojčicu koja živi u siromaštvu u Velikoj Britaniji, takođe izazivaju veliku pažnju. Takođe, Kinds of Kindness, sa Emmom Stone i Williamom Dafoem, obećava uzbudljivi ponovni susret nakon njihove nedavne saradnje u rediteljevom filmu "Jadni stvorovi".

Prošlogodišnji dobitnik Palme d’Or nagrade bila je Justine Triet, koja potpisuje "Anatomiju pada". Ona je treća žena rediteljka koja je osvojila ovu nagradu - prethodne dobitnice uključuju Jane Campion i Julia Ducournau. Justine je takođe bila jedina žena na shortlisti u kategoriji za najbolju rediteljku na ovogodišnjoj dodeli Oskara.

Izvor: ELLE/N.K.