Svake godine, američka kompanija Pantone bira zvaničnu boju za narednu godinu, koja će zatim obeležiti predstojećih 365 dana i uticati na različite aspekte dizajna, umetnosti i stila. Ova godišnja tradicija, poznata kao Pantone Boja godine, nije samo estetski odabir, već duboko promišljena odluka koja odražava aktuelne društvene, kulturne i emotivne trendove. U njenom središtu nije samo vizuelni dojam, već i kompleksna simbolika koja povezuje ljudsku interakciju, emocije i širu društvenu dinamiku.

Kao što je postala tradicija, Pantone boja godine konačno je otkrivena. "Dok smo birali boju za [2024.], podsetili smo se da je esencijalni deo života imati dobro zdravlje i unutrašnju snagu kako bismo mogli u potpunosti da uživamo u životu. U svetu koji često naglašava produktivnost i karijerna postignuća, ključno je prepoznati i važnost negovanja naše unutrašnjosti i pronalaženja trenutaka za odmora, kreativnost i ljudsku povezanost", objasnila je Lori Presman, potpredsednica Pantone Color Institute.

"Boja je trebalo da izrazi našu želju da budemo blizu onih koje volimo, i radost koju osećamo kada se povežemo sami sa sobom i jednostavno uživamo u tom trenutku tišine. [Trebalo je] da bude boja koja je topla i dobrodošla... [i] da prenese poruku saosećanja i empatije, ona koja je negujuća, čija impresija povezuje ljude i izaziva osećaj taktilnosti."

PANTONE 13-1023, a zvanično peachy fuzz, opisuje se kao "baršunasta nežna breskvasta nijansa, čiji sveobuhvatni duh obogaćuje um, telo i dušu." Svetla nijansa narandžaste, sa evokativnim imenom koje odmah podseća na ljudski dodir, odabrana je da predstavlja želju za susretom u stvarnom životu i ličnim povezivanjem, daleko od tehnologije i ekrana.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.