Znamo da muka počinje još mnogo pre no što pokušate da obojite kosu, treba izabrati pravu nijansu, ali i za to postoji pravo rešenje, pogotovo ukoliko za njega pitate neke od poznatih stručnjaka.

U ovom slučaju to su lični frizeri poznatih imena, poput američkih hairstyle eksperata koji su odgovorni za savršen izgled kose Susan Sarandon, Madonne i Kate Hudson.

Oni su nam otkrili ne samo koji je najbolji i najlakši način da ofarbate kosu u kućnim uslovima, već i neke značajno važne trikove koji će vam pomoći da ovo radnju izvedete zaista bez greške!

U nastavku vam donosimo savete kako da prekrijete sede vlasi, izrastak, ali i kako da svojoj kosi date željeni osvežavajuć i zdrav izgled.

Uradite mali test

Ne biste li bili sigurni da ste izabrali odgovarajuću nijansu, najmudrije je da je prvo isprobate.

Sigurno da ne želite da shvatite kako je to boja koju uopšte niste želeli, tako što ćete to otkriti kada osušite kosu i vidite svoj odraz u ogledalu. Najjednostavniji način da to uradite jeste taj što ćete odvojiti mali deo kose koji se nalazi iznad uveta (onaj koji niko ne može da vidi) i ostaviti boju na njemu da stoji 20 minuta. Rezultate proverite pri prirodnoj svetlosti.

Zaštite kožu

S obzirom na to da su neke farbe jače, mogu da oštetete ili da vam iziritiraju kožu, zbog čega frizeri savetuju (pogotovo ako se prvi put farbate) da duž kompletne linije kose uz glavu, obavezno stavite zaštitni sloj vazelina.

Prepoznajte pravi ton farbe

Samo jedan pogrešan izbor farbe može da vas košta tri neplanirana odlaska kod frizera, ne bi li profesionalac uspeo da ispravi štetu. Takođe, imajte na umu da se mnogo teže "ispravlja" taman od svetlog tona. Dakle, kada niste sigurni uvek birajte svetliji ton, jer je laške da postepeno dođete do tamnije nijanse - ukoliko vam se trenutni ton ne dopada, kaže Christopher frizer Garren New York Salona čiji su klijenti Elizabeth Hurley i Madonna.

Pripremite sve što je neophodno

Stari duks na raskopčavanje ili košulja - dakle, komad odeće koji se raskopčava, da ne biste preko glave prevlačili majicu. Par starijih peškira, bar jedan koji vam neće biti žao da uporpastite. Pošto je neminovno da će nakon prvog pranja - koliko god dobro oprali kosu, nešto boje ostati na peškiru, kao i kada budete nanosili farbu. Ukoliko imate dužu kosu, onu koja prelazi dužinu preko ramena - kupite dve farbe. Ne postoji ništa gore tokom nanošenja farbe na kosu, od onog momenta kada shvatite da iste nećete imati dovoljno. Četkicu za nanošenje farbe kupite u drogeriji, potrebna vam je još: posudica za mešanje farbe, vazelin, maska za kosu, kojom ćete dubinski hidrirati vlasi nakon farbanja, a sve ostalo nalazi se u kutiji sa vašom farbom.