Đumbir je zbog svojih analgetskih, antupalnih, antibakterijskih svojstava poznat kao narodni lek.

Osim kao začin u ishrani, pomaže kod mršavljenja, ubrzava metabolizam, pomaže kod glavobolja i mučnina, a zahvaljujući mineralima i vitaminima idealan je borac protiv prehlada i  virusa.

Čaj od đumbira s medom i limunom

Sastojci:

šolja ključale vode

narendani đumbir

kašičica meda

kašičica soka od limuna

Priprema:

Zagrejte vodu da proključa, a zatim u nju ubacite narendani đumbir.

Ostavite ga tako umočenog tri minuta.

Dodajte po kašičicu meda i soka od limuna.

Procedite čaj, te sklonite ostatke narendanog đumbira.

Dobro promešajte.

Čaj od đumbira s medom i limunom ( Metoda broj dva)

Sastojci:

sedam centimetara naseckanog đumbira

dve šoje vode

pola šolje soka od limuna

2 kašičice meda

Priprema:

Postupak je isti kao i kod prethodnog recepta samo što ovog puta pre nego što procedite čaj prvo ga prekrijte plastičnim poklopcem i ostavite 10 minuta.

Nakon toga, procedite čaj.

Dodatni savet:

Kada napravite čaj od đumbira, bilo da ste probale prvu ili drugu metodu, možete mu dodati pola kašičice cimeta u prahu koji deluje kao antiseptik.

Takođe, čaju možeš dodati i pola zdrobljenog belog luka koji jača imunitet kao i prstohvat kajenskog bibera pre nego što procedite čaj.

Pivo od đumbira

Sastojci:

šolja  šećera

1/4  kašičice zrnatog pekarskog kvasca

dve kašičice narendanog đumbira

voda

oceđeni sok od jednog grejpfruta ili limuna

Postupak:

Na flašu stavite levak, a zatim u nju ubacite šećer i zrnati pekarski kvasac.

Dodajte đumbir, sok od grejpfruta ili limuna, te stavite vodu.

Stavite čep na flašu  i dobro protresite nekoliko puta.

Nakon toga, dodajte još vode.

Još jednom dobro protresite flašu, stavite na toplo mesto da odstoji dva dana.

Pivo će biti spremno za ispijanje ako se čep lagano otvara.

Izvor: Stil.rs