Ako imate masnu kosu, verovatno znate koliko ume da bude iscrpljujuće pranje kose svaki ili svaki drugi dan. Naročito, ukoliko su vam vlasi suve, te znate da pranje ne bi bilo neophodno da lojne žlezde nisu bile previše „vredne“, te lučile višak sebuma koji prolazi kroz pore i masti kožu na glavi.

Masna kosa ume da izgleda neuredno i teško ju je oblikovati. Zbog toga je stanje teško sakriti, a većina praktičnih trikova - poput utrljavanja pudera u koren kose i sl, najčešće samo pogoršavaju njen izgled. 

Najveći problem jeste kada masna kosa postane trajno stanje - nakupljanje sebuma može začepiti folikule i izazvati ozbiljnija stanja vlasišta, uključujući masnu perut i prekomerno opadanje kose. Zato ne treba da ignorišete ovaj problem, već istražite načine kako da smanjite lučenje sebuma, bez isušivanja vlasišta.

Većina običnih šampona koristi sredstva za čišćenje na bazi sulfata. Sulfati su jeftina, ali jaka sintetička sredstva za čišćenje. Oni efikasno uklanjaju ulje i prljavštinu sa kose i stvaraju bogatu penu. Međutim, ti deterdženti za redukovanje masti su prilično oštri prema kosi i vlasištu. Šamponi na bazi sulfata mogu oduzeti vlasištu neophodna prirodna ulja, čineći problem još gorim. Kada se često koriste, oštri šamponi zapravo podstiču uljne žlezde da proizvode više sebuma kako bi nadoknadili gubitak.

Ako imate masnu kosu, ova prirodna ulja su za vas.
Profimedia 

Iako zahteva često pranje, mora se nežno tretirati. Zato je prvi korak da odaberete šampon bez sulfata, te sa blagim, prirodnim sredstvima za čišćenje koji će pomoći i u uspostavljanju ravnoteže pH nivoa vlasišta i kose. 

Pored toga, ubacite u šampon 1 od ovih 6 sastojaka kako biste sprečili prekomerno mašćenje kose. U pitanju su prirodna ulja, a preporuka je da ubacite 20 kapi u pakovanje šampona od 120ml.

  • Ulje ruzmarina je efikasno za čišćenje viška ulja sa vlasišta i kose, a takođe može pružiti olakšanje ljudima koji imaju perut i svrab vlasišta. 
  • Ulje lavande pomaže u balansiranju prirodnih ulja vlasišta, te pomaže kosi da duže ostane čista. Ulje lavande takođe smiruje teme, podržava rast kose, pomaže u kontroli peruti i održava kosu sjajnom.
  • Ulje čajevca nežno uklanja višak ulja, uravnotežuje proizvodnju sebuma i pomaže u smanjenju peruti.
  • Ulje paprene metvice normalizuje proizvodnju sebuma, uravnotežuje nivo pH i stimuliše protok krvi u vlasište, što pomaže u pospešivanju rasta kose.
  • Ulje limunove trave podržava funkciju lojnih žlezda i pomaže u ublažavanju upale vlasišta.
  • Ulje Ilang Ilanga usporava proizvodnju sebuma, detoksikuje skalp, te pomaže u kontroli peruti i pospešuje zdrav rast kose.
ulje za masnu kosu
Unsplash/Fulvio Ciccolo