Sa promenom godišnjih doba, a naročito sa dolaskom jeseni, opadanje kose vrlo često počinje da bude medicinski i kozmetički problem i onima koji tome inače nisu skloni. Najbolja stvar koju možete da učinite za sebe, svoje zdravlje, ali i zdravlje vaše kose jeste da konzumirate uravnoteženu ishranu bogatu vitaminima.

Ukoliko želite da povedete posebnu pažnju i potpomognete rast kose, istražili smo kod stručnjaka koja je to hrana koja je od suštinskog značaja za zdravlje i rast vaše kose. Već znamo da su proteini esencijalni za zdravu dlaku, a neophodne su i aminokiseline poput L-cisteina i L-lizeina, jer su oni gradivni blokovi proteina.

Hranljive materije za rast kose

Dobro izbalansirana ishrana za zdravlje kose treba da uključuje vitamin D, vitamin C, folat (vitamin B12), riboflavin (vitamin B2), biotin, gvožđe, cink, selen, antioksidante i omega-3 i omega- 6 masne kiseline.

Želite da uključite navedene vitamine u vašu ishranu? Pogledajte najbolje namirnice koje možete da konzumirate prema stručnjacima za rast kose.

Piletina i nemasno meso

Kosa je prvenstveno napravljena od proteina, tako da je ključno da unosite dovoljno proteina u svoju ishranu, ukazujući na nemasno meso i belo meso kao neke od najpopularnijih izvora hranljivih materija — posebno zato što su bogate i gvožđem. Nedostatak gvožđa je povezan sa opadanjem kose, a hrana bogata gvožđem može pomoći u sprečavanju opadanja i stanjivanja kose. 

Mahunarke

Ako ne konzumirate meso, biljne opcije poput pasulja, sočiva i tofua mogu biti esencijalni izvori proteina i cinka za vas. 

Zeleno povrće

Dnevnu porciju gvožđa možete dobiti i kroz spanać, blitvu, prokelj, koji su odlični za zdravlje žena u celini.

Avokado

Avokado je voće koje sadrži vitamin A, vitamine B, vitamin C, vitamin D, vitamin E, gvožđe, cink i biotin. Biotin se često preporučuje za zdravlje kose i može se naći i u jajima, orasima i integralnim žitaricama.

avokado
Unsplash/Alekseeva Maya 

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi i semenke sadrže cink i pregršt drugih esencijalnih hranljivih materija za negu kose. Takođe su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u ishrani kose, podržavaju njen rast i daju sjaj.

Losos

Masne ribe kao što je losos su odličan izvor proteina i omega masnih kiselina. 

Jaja

Jaja nisu samo odličan izvor proteina, već sadrže mnogo biotina i L-cisteina koji doprinosi stvaranju disulfidnih veza unutar proteinske strukture kose.

prirodni preparati i vitamini za brži rast i oporavak kose
Unsplash/ Olesia 🇺🇦 Buyar 

Agrumi

Agrumi, poput pomorandže, grejpfruta i limuna, bogati su vitaminom C, koji podržava proizvodnju kolagena. Kolagen je važna komponenta proteina koji čine zdravu kosu.

Mlećni proizvodi

Mlečni proizvodi sadrže i vitamin D i L-lizin, neophodan za proizvodnju kolagena. Za dodatni unos proteina, isprobajte grčki jogurt: koji sadrži sve navedeno, kao i B5.

Voda

Hidratacija je od suštinskog značaja za opšte zdravlje, uključujući zdravlje kose. Dehidratacija može učiniti kosu krhkom i sklonijom lomljenju.