Opadanje i proređivanje kose može biti jedna od stresnijih situacija za žene u 40-im godinama. Još je neprijatniji osećaj kada se gubitak vlasi dogodi odjednom, a teško je reći zašto se to dešava - i još gore - kada će prestati. Ali, možete se osećati bolje i povratiti kontrolu nad situacijom tako što ćete posetiti dermatologa ili trihologa koji vam mogu pomoći da otkrijete uzrok opadanja kose.

Ono sa čime već danas možete da počnete jeste uzimanje suplemenata koji sadrže sastojke za koje se zna da potpomažu rast kose. Za vas smo sproveli stručno istraživanje i otkrili da su ovo su najbolji vitamini za kosu koji mogu da pomognu kod proređivanja kose za žene starije od 40 godina.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O NEZI KOŽE TOKOM MENOPAUZE: Izbegnite neprijatne simptome uz minimalne promene rutine i ishrane
J Brand via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Najbolji vitamini za gubitak kose

Tržište dodataka za ishranu preplavljeno je različitim mogućnostima, a prema rečima stručnjaka za dermatologiju i kozmetologiju, Dr. Anju Methil, ovo su 5 najvažnijih suplemata koje treba da konzumirate.

Biotin: „Biotin je vitamin B za koji je poznato da pomaže u rastu i jačanju kose“, kaže dr Methil. „Pomaže da se poboljša keratinska struktura kose i noktiju, čineći ih jačim i otpornijim".

Kolagen: "Kolagen je protein koji pomaže u održavanju zdrave kože, kose i noktiju. Podstiče rast kose, povećava njenu gustinu i čvrstoću i pomaže u smanjenju lomljenja kose", kaže dr Methil.

Gvožđe: Gvožđe je esencijalni mineral koji je neophodan za zdrav rast kose, naglašava dr. Methil — Nedostatak gvožđa je čest uzrok gubitka kose, a uzimanje dodataka gvožđa može pomoći u podsticanju rasta i debljine kose."

Vitamin D: „Vitamin D je neophodan za zdrav rast kose i može pomoći u smanjenju gubitka kose“, kaže dr Methil. „Deluje tako što stimuliše folikule dlake, što podstiče rast kose i može pomoći u zgušnjavanju kose."

Omega-3 masne kiseline: "Omega-3 masne kiseline su neophodne za sveukupno zdravlje, kaže dr Methil, a takođe mogu pomoći u promovisanju zdravog rasta kose. Deluju tako što smanjuju upalu, što može doprineti gubitku kose."