Nije tajna da nakon 40. nastaju određene promene kada je reč o kvalitetu kose i samog vlasišta. Možda je vaše teme suvlje nego inače, ili pak vam se krajevi krzaju više nego obično, a možda se i mučite sa samim rastom kose

Sa druge strane, ima i onih koji muče drugu muku, te im se teme više masti, a kosa opada. Činjenica je da hormoni i samo starenje mogu napraviti haos u oragnizmu, a sa pravim proizvodima i pre svega pravilnom ishranom, bogatom zdravim mastima i proteinima, možete imati sjajnu i zdravu kosu punu volumena. 

kosu nakon 40. je potrebno negovati i putem hrane.
SKIMS / Planet / Profimedia 

Evo koja hrana je najbolja nakon 40. za veći sjaj i brži rast, prema rečima stručnjaka. 

Avokado

Avokado je bogat izvor biotina, vitamina rastvorljivog u vodi koji je važan za zdravu kosu i nokte. Pomaže u jačanju kose i sprečavanju lomljenja. Takođe, avokado je takođe dobar izvor zdravih masti, koje pomažu da koža glave ostane hidrirana.

Orasi i semenke

Orasi i semenke su dobar izvor cinka, minerala koji je važan za zdravu kožu i kosu. Cink pomaže u zaštiti vlasišta od oštećenja i održava folikule kose zdravim. Orašasti plodovi i semenke su takođe dobar izvor vitamina E, koji pomaže u zaštiti kose od oštećenja i održava je  sjajnom i zdravom.

orašasti plodovi su ključni za zdravu kosu.
Unsplash/Larisa Birtha 

Slatki krompir

Sledeći put kada budete želeli da ispečete krompir birajte batat, odnosno slatki krompir kako biste svojoj ishrani dodali dodatne vitamine i hranljive materije. Slatki krompir je dobar izvor beta-karotena, biljnog pigmenta koji se u telu pretvara u vitamin A. On je takođe dobar izvor vlakana, što pomaže u održavanju zdravog i redovnog digestivnog sistema.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće je dobar izvor folne kiseline, vitamina rastvorljivog u vodi koji je važan za zdrav rast. Folna kiselina pomaže u sprečavanju gubitka kose, a zeleniš je prepun vitamina A, C i E, koji su važni za zdravu kožu i kosu.

Ostrige

Poput orašastih plodova i semenki, ostrige su dobar izvor cinka koji pomaže u zaštiti vlasišta od oštećenja i održava folikule kose zdravim. Takođe, ostrige su takođe dobar izvor gvožđa, minerala koji je krucijalan za sam rast kose.

Tamna čokolada

Ne brinite: deserti su takođe na vašem meniju za zdravu kosu. Tamna čokolada je dobar izvor bakra koji pomaže u podsticanju rasta kose i sprečavanju gubitka kose. Tamna čokolada je takođe dobar izvor magnezijuma, minerala koji je važan za zdravu i jaku vlas.

čokolada može učiniti čuda za kosu.
Unsplash/Jessica Loaiza 

Grčki jogurt

Na kraju, ali ne i najmanje važno: razmislite o doručku koji sadrži grčki jogurt sa bobicama i orašastim plodovima da biste zaista poboljšali zdravlje vaše kože glave i kose. Grčki jogurt je dobar izvor proteina i kalcijuma. Proteini su neophodni za zdrav rast, dok je  kalcijum važan za zdravu kožu i nokte. Grčki jogurt je takođe dobar izvor probiotika, jer je bogat bakterijama koje pomažu u održavanju zdravog sistema za varenje.