Leto je stiglo, a s 30+ stepeni u vazduhu, tu je i povećana vlažnost, te izloženost UV zracima, što čini da naša koža postane masnija, sklonija hiperpigmentaciji i pegama od Sunca. Zato nam je potrebna potpuno drugačija nega u odnosu na zimu kada je važno samo da ostane hidrirana.

Naime, tokom visokih temperatura, prioritet je da koža bude smirena i balansirana. S druge strane, previše korišćenja zaštitnih krema u kombinaciji s toplotom i zagađenjem može da zapuši pore i blokira kožu, te izazove mitisere i bubuljice, i zato je važno ne preterivati, već ostati dosledan savetima eksperata.

SPF je neophodan, ulja i bogate kreme treba da odložite sa strane, te svoju dnevnu rutinu učinite što laganijom. Dakle, u ekstremnim vrućinama preskočite hidratantnu kremu, a koristite proizvode poput hijaluronske kiseline. Takođe, izbegavajte i aktivne sastojke kao što su eksfolijanti i retinoidi, a ako primetite da vaša koža reaguje na promenu godinjeg doba - ne brinite - niste sami. Vreme je samo da promenite rutinu nege tokom leta, a nekoliko malih promena može napraviti veliku razliku. 

5 najboljih proizvoda za negu kože tokom leta 2024
Triangl via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

U nastavku otkrijte must-have proizvode za blistavu kožu tokom leta.

1. Maske na bazi gline ili blata

Da biste se izborili sa zapušenim porama i prekomernim znojenjem eksperti savetuju redovnu upotrebu maski. Glinena ili maska od blata može biti veoma korisna za izvlačenje začepljenih nečistoća—neverovatne su ako želite da održavate pore čistim. Tražite maske koje koriste koje neće iritirati kožu ili ukloniti vlagu i koje sadrže umirujuće sastojke poput koloidne ovsene kaše i skvalana. Dovoljno je da ih koristite jednom nedeljno, a nakon toga upotrebite umirujuću maglicu za lice ili gel masku da ohladite i rehidrirate kožu.

5 najboljih proizvoda za negu kože tokom leta 2024
Omorovicza Budapest 

 2. SPF, uvek i svuda

Ovo može zvučati očigledno, ali pored redovne kreme za sunčanje koju svakodnevno nanosite na lice, sada je vreme da razmislite I o delovima tela koji možda propuštaju UV zaštitu. Naši uši, usne, skalp i delikatno područje oko očiju lako se zanemare, a vrlo su izloženi zračenju i skloni oštećenju i opekotinama. Danas postoje različite kreme za oči, balzami za usne, pa čak i sprejevi za kosu koji sadrže SPF, tako da je lako osigurati potpunu zaštitu, od glave do pete.

Total_Eye_Family_NoConcentrate_main.jpg
Colorescience 

3. Lagani hidratantni proizvodi

Bogate kreme i ulja dobro služe zimi kada izloženost hladnom vremenu i centralnom grejanju oštećuje kožnu barijeru i uzrokuje osetljivost i suvoću. Tokom leta, razmislite o prelasku na lagane, gelaste i hidratantne proizvode na bazi vode koji hidriraju kožu bez osećaja težine ili masnog izgleda.

13493315-1355061810782526.jpg
The Inkey List 

4. Azelaična kiselina

Kao što smo rekli na početku, eksfolijantne kiseline pomažu u posvetljavanju i zaglađivanju kože, ali povećavaju fotosenzitivnost kože, čineći je podložnijom oštećenju od sunca. U slučaju da želite da nastavite sa korišćenjem kiselina tokom leta, dermatolozi preporučuju azelaičnu kiselinu koja utiče direktno na gornje slojeve kože, „učeći“ ćelije kože kako da se ponašaju za opšte zdravlje i teksturu kože. Takođe, ovo je posebno koristan sastojak tokom letnjih meseci jer izuzetno umiruje i može pomoći u smanjenju hiperpigmentacije i crvenila. Nanosite je uveče.

The-Ordinary-Azelaic-Acid-Suspension-10-30ml__27645.jpg
The Ordinary 

 5. Sloj hidratacije

Iako koža može biti masnija tokom leta, važno je održavati hidrataciju kako bi se održala njena ravnoteža i sprečila prekomerna proizvodnja sebuma. Razmislite o nanošenju hidratantne maglice ili seruma ispod hidratantne kreme, ili o korišćenju hidratantne gel maske nekoliko puta nedeljno. Ako imate posebno masnu kožu i hidratantne kreme vam deluju preteško tokom leta, beauty ekperti preporučuju upotrebu seruma na bazi hijaluronske kiseline kao zamenu.

la-roche-posay-productpage-sun-anthelios-mist-spf50-75ml-3337875549530-front (1) (1).jpg
La Roche-Posay 

 Izvor: ELLE/T.Đ.