Način na koji tretiramo svoje telo vidi se upravo na licu.

Umor, sivilo, bledilo, ispijenost prvi su znaci da u organizmu nešto nije dobro tj da je harmonija sistema narušena. Iako je zdravlje na prvom mestu, mnoge žene su zabrnutije samo za izgled kože lica.

Ako se obrati pažnja na nekoliko sledećih stavki i organizmu i licu će biti mnogo bolje.

Ishrana

Reč “masnoća” nije neophodno zlo za kožu i organizam uopšte. Avokado, masnije ribe, orašasto voće i semenke sadrže kvalitetne masne kiseline koje treba unositi. Antioksidansi, vitamin C i E iz voća i povrća takođe su važni za zdravlje kože. Povrće koje ima tamno zelene listove i voće i povrće u jarkim bojama pomažu restauraciju kolagena.

Režim nege kože

Antioksidansi, vitamin E i C ne nalaze se samo u namirnicama. Kada se koriste u okviru proizvoda za negu kože takođe mogu da se bore sa slobodnim radikalima prouzrokovanim zagađenjem vazduha i suncem. Takođe, izuzetno je vredno nadoknađivati vlagu kože hijaluronskom kiselinom (svi su već upoznati sa njenom sposobnošću da veže vodu). Regularnim pilingom kože osigurava se najbolji mogući izgled kože, svakodnevna nega bolje prodire u lice, a i šminka bolje stoji.

Šminka

Šminka nije štetna za lice! Ona može da naudi jedino ako nije odgovarajuća za tip kože na koji se nanosi, nije prošla sve neophodne ateste (makeup od sumnjivih preprodavaca) ili ako se ne ukloni dobro. Najbolje je ispod šminke staviti prajmer koji će ne samo osigurati da makeup duže stoji i bolje izgleda, nego će i napraviti blagu barijeru između lica i šminke.

(Zbog ovih 8 grešaka tokom čišćenja lica izgledate starije)

San

Ne zove se spavanje bez razloga “beauty sleep”. Kada osoba spava, telo se regeneriše, a to važi i za kožu. Manjak sna povećava nivo hormona stresa, kortizola, koji inače ubrzano razlaže kolagen. Probajte da idete u krevet svake večeri u isto vreme, telefon ostavite u drugoj sobi ili makar daleko od kreveta. Čak i sedam sekundi izloženosti jarkom svetlu telefona ometa melatonin koji reguluše san.

Vazduh u stanu

O zagađenju vaznuha se puno priča, ali se često zaboravlja kvalitet onog u kome osoba provodi najviše vremena - vazduh u stanu. Kada je on previše topao i suv dolazi do gubitka vode, lice gubi vitalnost i svežinu. Dobro rešenje je humidor ili makar posuda sa vodom blizu radijatora.

(5 tajni žena koje izgledaju mnogo mlađe nego što jesu: Ovo su navike koje ne preskaču)

Sunce

Sunce je najveći uzročnik starenja kože. Većina ljudi smatra da treba samo da se štiti tokom letnjih meseci ili čak još gore - samo kada je na moru/reci/bazenu. Sunce oštećuje kožu 365 dana, po oblačnim danima takođe. Svakodnevno treba koristiti minimum i faktor 30 i to onaj koji štiti i od UVA i od UVB zraka.

Izlazak sa devojkama

Ovo i ne bi bilo tako strašno da ovakve večeri ne uključuju alkohol i zadimljene prostorije. I jedno i drugo izuzetno oštećuju kožu lica. Alkohol kao djuretik izbacuje vodu iz organizma i ono zbog toga izgleda ispijeno i suvo. Ovakve “izlete” trebalo bi svesti na minimum. Bolje je sa prijateljicama izaći u prirodu.  

Režim vežbanja

Osim što vežbanje ima mnoge benefite po organizam, pospešuje cirkulaciju. Tako se toksini brže izbacuju, lice dobija svežiji i zdraviji izgled. Pravi način da se dobije jedni pravi “inner glow”.

Tekst: Branislava Kostić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/