Pre svega, da istaknemo da nije neophodno da svakog rođendana trošimo novac za nove proizvode za negu lica. Stvarnost je takva da brendovi žele da mislimo kako su nam preko potrebni novi proizvodi na bilo kojoj životnoj prekretnici, a istina je da želje i potrebe naše kože ostaju iste. Manje ili više, kako godine prolaze, sa nekoliko malih promena.

Problem leži u činjenici da dok smo mlađi obavezno zapostavljamo našu kožu i puštamo da se tek kasnije suočimo sa posledicama. Trebalo bi da znate, kao i za dosta stvari u životu, i kod kože najbolji način rešavanja problema jeste prevencija. Starenje kože je prirodan proces, ali način života određuje kojom brzinom će se ono odvijati.

Kada pređemo 50. godinu, kreće intenzivno starenje kože. Gubimo estrogen, što je ključni hormon za mnoge funkcije kože, iz tog razloga nastaju bore i suvoća. I zbog ovih promena, pravo je vreme da kada napunimo 50. preispitamo svoju rutinu nege kože. Pitali smo stručnjake za savet, šta može poboljšati kvalitet kože?

1. Povećajte hidrataciju
Bore su prvi znak starenja, ali suvoća je glavni uzrok većine problema. Funkcija barijere kože slabi i rezultira trans-epidermalni gubitak vode. Zbog toga je važno da počnete da koristite hidrantne kreme i serume.

2. Retinol će napraviti vidljive razlike
Ovo više nije tajna, retinol je jedini koji zaista pomaže u smanjivanju bora. Ukoliko ga već koristite, slobodno nastavite. Ukoliko niste, a želite, budite sigurni da je sada pravo vreme za to. Samo je bitno da ga koristite postepeno jer ume da bude agresivan prema osetljivoj koži.

3. Klonite se pilinga
Iako stalno slušamo kako je piling ključan za postizanje mladalačkog i blistavog tena, kako ulazimo u pedesete vreme je za opraštanje od njega. Estrogen se u menopauzi smanjuje, a piling ga podstiče. Pomoću pilinga se stvaraju mikrosuze na koži, što ubrzava regeneraciju. Međutim kako koža postaje suva, gubi sposobnost regeneracije i piling u tom slučaju nije efikasan.

4. Izbegavajte preparate koji prave penu
Vratimo se na suvoću kože, proverite svoje preparate, jer dosta njih izaziva suvoću. Jedna od najvećih stvari jeste da izbacite one koji pene, jer ti proizvodi mogu povećati osetljivost. Preporučuju se kreme za čišćenje, a ne oni koji će zapeniti kada ih koristite. S obzirom na to da je koži potrebna hidratacija, sa proizvodima koji hidriraju ujedno ćete pospešiti i proizvodnju kolagena.

5. Zaštitni faktor je važniji nego ikada
Kreme za zaštitu od sunca često povezuju sa zaštitom od starenja. Upotreba ovih proizvoda treba da nam bude imperativ. UV zračenje oštećuje elastinska vlakna, a kada se ona unište koža prestaje da bude zategnuta i više nema povratka. Izaberite faktor koji ima široki spektar mogućnosti, jer to igra veliku ulogu u smanjenju iritacija i upale. Približno 70-80% oštećenja kože dolazi od UV zračenja. S obzirom na to da je prirodni mehanizam naše kože ugrožen nakon menopauze, važno je da zaštita od UV zračenja postane glavni prioritet u negi.

Pripremila: Ivana Matijević