Bez obzira na to da li su vam u glavi još uvek sveža sećanja na plutanje u moru i izležavanje na suncu ili pak odlasci na posao po visokim temperaturama - vreme provedeno napolju ove godine nam je bilo potrebnije više nego ikada.

Ako vam je na kraju svakog leta žao što ponovo dolazi sezona šminkanja - imamo dobru vest - ovi no-makeup trikovi pomoći će vam da izgledate sjajno i bez šminke. Profesionalni šminkeri kažu da tokom jeseni treba da uživamo u blagodetima koje je ostavilo leto - preplanulost, čista koža, sjaj, te vam je potrebno samo malo rumenila i bronzera da istaknete određene delove lica. 

Ključ su laki pigmenti koji poboljšavaju - umesto da prekrivaju ili menjaju - vaše prirodne tonove i karakteristike. ''Uvek koristite kremaste teksture'', kaže ona. ''Lako se dopunjuju, a blendanje svega na kraju daje mekan i topao izraz. Važno je da izbegnete oštre linije između, recimo, karmina na usnama i ostatka lica. Neka sve bude uklopljeno" dodaju stručnjaci.

Tri neophodna proizvoda? Higlighter, korektor i balzam - svi izgledaju čisto na licu i bude ga. ''Na isti način na koji želimo da brinemo o svojoj unutrašnjosti i jedemo čisto, tako treba da stavljamo na lice stvari koje su dobre i zdrave za nas'', nastavlja ona. "Kada koristite hranjivu šminku, nemoguće je da se ne osećate lepo".

Evo 6 no-makeup trikova za prirodan & svež izgled tokom jeseni!

1. Štedite na korektoru, ali ne i na ulju za lice 

Bez obzira na to kakvo je stanje vaše kože - čak i ako ste skloni mrljama - štedite sa upotrebom korektorom. ''Sve što vam treba je malo''. Tražite kremaste teksture koje mrlje i nesavršenosti neće pretvoriti u suve tačke na licu koje samim tim postaju još vidljivije. Takođe, proizvod nanesite tankom četkicom ispod nosa i na podočnjake. Nanošenje korektora ili podloge na nepripremljenu kožu stvara neprirodniji izgled, zato pre bilo kakve šminke stavite odgovarajuće prirodno ulje za lice koje će istovremeno hidrirati kožu.

2. Rumenilo pristaje svima

Toplina rumenila čini da izgledate odmornije i zdravije. Prozirni, hidratantni pigmenti najbolje deluju i lako se stapaju kada se nanose u tankim slojevima. Blendajte svoju omiljenu nijansu preko jagodice obraza sve dok boja ne izbledi do prigušenog sjaja. Za blagi efekat oblikovanja, blendajte rumenilo pod blagim dijagonalnim uglom prema gore.

3. Podarite sebi malo sunca

Nije tako davno bilo leto, ali već nam nedostaje! Kremasti bronzer sa velikom, mekom četkom doprineće blagom, blistavom sjaju. ''Pre nego što vam četkica napunjena bronzerom dodirne lice, istresite je preko nadlaktice da otklonite višak''. To priprema bronzer za ravnomerniji, prirodniji efekat. Zatim se pogledajte u ogledalo i zamislite da je vaša četka sunce. Ideja je da ga naneste na visoke tačke lica - preko čela, nosa i jagodica, možda malo po bradi i uz ključnu kost. 

raphael-lovaski-DEuob2v77wI-unsplash
Unsplash/Raphael Lovaski 

4. Obrve su podjednako važne

Bilo da su vaše obrve retke ili guste, pojednostavite njihov oblik s malo proizvoda. Lagano protrljajte prozirni gel za obrve u pravcu rasta dlake i upotrebite toniranu olovku da popunite rupe i definišite ih. ''Često uređujem obrve provlačeći malo ricinusovog ulja kroz njih'', kažu šminkeri. ''U neseseru uvek držim dečiju četkicu za zube ili  da protrljam ulje kroz obrve i dodam im malo sjaja. Budite blagi s olovkama i ako ih već koristite, blendajte dok ne dobijete 'zamagljeni' efekat''.

5. Balzam za usne + zaštitna maska

Preventiva je osnov svega, a pandemija i dalje traje. Zbog zaštitnih maski, karmini više nisu opcija, ali balzam ne preskačite, naročito onaj svetliji koji pristaje svakom tonu kože.

6. Istaknite trepavice

Trepavice treba da izgledaju duže, ali ne i teže; lepršavije, ali ne i neuredno. Dobar trik jeste da pre maskare na trepavice nanesete malo obične vode i pročešljate ih kako bi maskara lepše i prirodnije legla.