Da li imate osećaj da ste pokušali sve, a da i dalje niste otkrili adekvatnu beauty rutinu za svoje lice?

Hvatanje u koštac sa pravim i efikasnim beauty navikama može biti naporno, naročito zbog pregršt kontradiktornih saveta koji nam se svakodnevno plasiraju od strane beauty stručnjaka. U jednom trenutku dvostruko čišćenje lica je must-have, a u drugom nepoželjan tretman kože. Stoga ima najviše smisla da radite ono što vama (provereno) odgovara

Međutim, postoji nekoliko beauty navika koje bez sumnje dodaju godine vašem izrazu, čine da koža izgleda umorno, ispijeno ili suvo i oštećeno. Dakle, ako vam je dosadilo da bezuspešno trošite bogatstvo na losione i serume protiv starenja, važno je da sagledate vašu beauty rutinu u celini. Da bismo vam pomogli da utvrdite koji delovi vašeg režima rade protiv vas, pozvali smo u pomoć neke od najvećih stručnjaka iz sveta nege i lepote.

Skrolujte da biste otkrili beauty navike koje više ne smete da ponavljate.

1. Nenošenje SPF faktora svakog dana

Ispostavilo se da ne postoji ograničenje u tome koliko puta možemo da ponovimo važnost primene SPF-a. Bez obzira na to da li je kiša ili sunce, zima ili leto, zaštita kože od štetnih UV zraka je obavezna ako želite da sprečite prevremene znakove starenja. Neki puderi i tonirane kreme sadrže zaštitni faktor 15, ali to nije dovoljno. UV zraci probijaju se kroz oblake, pa čak i prozore, uzrokuju glikaciju kolagena i elastina u koži, te vam je potrebna krema sa visokim zaštitnim faktorom svakog dana i u svakoj situaciji. 

2. Korišćenje vlažnih maramica za skidanje šminke

Osim što uzrokuju nepotreban otpad i ugrožavaju planetu, vlažne maramice ugrožavaju i stanje vaše kože. ''Većina maramica za čišćenje sadrži hemikalije slične deterdžentima i jake alkohole koji uklanjaju prirodnu pH ravnotežu kože. Ovi sastojci mogu izazvati iritaciju i ostaviti kožu suvom, dehidriranom i osetljivom'', otkrivaju stručnjaci. ''Maramice ne čiste kožu pravilno i umesto toga šire bakterije po licu, što kasnije može izazvati još problema. Prekomerno čišćenje grubim maramicama zapravo može stanjiti kožu i učiniti je starijom". Umesto njih, odaberite sredstva za čišćenje.

3. Stavljanje previše pudera

Ne samo način nege, već i način šminkanja može da učini da vaša koža izgleda starije nego što jeste. Bez obzira što fiksira tečni puder, puder u prahu čini da koža izgleda suvo i bez sjaja (čak iako ga koristite individualno), te poboljšava pojavu finih linija i bora. Posegnite za lakšim formulama u vidu podloga i toniranih krema zbog kojih koža izgleda jedro i blistavo (P.S. hijaluronska kiselina kao sastojak postiže najsnažniji efekat). Puder u prahu nanesite samo na delove lica gde vam je najpotrebniji, ili na područja koja su sklona mašćenju.

4. Preskakanje moisturiser-a

Prevarili ste se ako ste mislili da je hidratantna krema dovoljna, naročito ako imate suvu kožu. Prema stručnjacima, vlaga i hidratacija su na vrhu liste prioriteta ako želite da vaša koža izgleda mladoliko, a oni se nadoknađuju serumima i moisturiser-ima svakog dana. Nakon njega nanesite ulje kao final touch za sjajnu kožu.

5. Korišćenje previše tamne senke za oči

Dok šminkanje očiju tamnim senkama može biti odlična opcija za noć u gradu, generalno, tamna šminka čini da izgledate starije. Odlučite se za meku smeđu ili sivu boju koja će nežno uokviriti oči i stvoriti suptilniji, moderniji izgled. Isto tako, nisu poželjni ni tamni puderi i karmini - sjaj na usnama i svedeno rumenilo biće dovoljni za bezvremeni look.

6. Prekomerni piling

Nije tajna da preterana upotreba pilinga za lice može izazvati crvenilo i iritaciju. Međutim, tečni piling, poput kiselina, takođe može izazvati nepopravljivu štetu ako se koristi prečesto. ''Svakodnevna upotreba jakih pilinga narušava vašu prirodnu lipidnu barijeru koja pomaže u prirodnoj hidrataciji gornjih slojeva epidermisa. To može dovesti do proširenih vena, ožiljaka i stanjivanja kože'', upozoravaju stručnjaci. Ključ je pronađete pravu formulu, i koristite je samo jednom nedeljno. Nežna enzimska sredstva za čišćenje i maske rastvaraju mrtve ćelije kože i podstiču kožu zdravijeg izgleda.