Već dosta dobro znamo (ponekad i iz iskustva) da različiti vremenski uslovi mogu da utiču na kvalitet i trajanje pojedinih kozmetičkih proizvoda – sunce, na primer, može da promeni njihovu boju, ali i konzistenciju i hemijski sastav.

No neprijatelj vaših omiljenih make up proizvoda i alata može biti i vlaga. Zato je poželjno da ih čuvate na mračnom i svežem mestu, ali nisu ni sva mesta dovoljno mračna ni dovoljno sveža… Vaše kreme i ruževi duže će trajati i biti delotvorniji ako ih stavite na odgovarajuća mjesta, a to nije uvek kupatilo (upozorenje: do kraja ovog članka i vama će mini-frižideri za kozmetiku biti visoko na listi želja).

U nastavku saznajte gde treba da čuvate kozmetiku i šminku: 

NA SUVOM MESTU

Proizvodi u prahu

Puderi, senke i bronzeri bi trebalo da izbegavaju vlagu koja im može promeniti konzistenciju, ali i boju, pa je savet da se ne drže u kupatilu, kao ni blizu peći ili radijatora.

Sunđeri

Sunđeri i blenderi za nanošenje podloge ili matiranje upijaju vlagu, što može da dovede do nastanka buđi, pa se takođe ne bi trebale držati u kupaonici.

NA HLADNOM I MRAČNOM MESTU

SPF

Toplina i izloženost suncu mogu da uzrokuju razdvajanje komponenata u vašoj kremi sa zaštitnim faktorom, te je tako pokvariti.

Maskara i tuš

Maskara i tekući eyelineri skloni su sušenju, ali i podložni nastanku bakterija, pa se preporučuje držanje na suvom i mračnom mestu. 

Ruž

Kao što je slučaj s maskarama, ruževi se ne smeju izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti ni toplini – mogli bi da se rastope.

Parfemi

Iako neki preporučuju da se parfemi drže u frižideru, ukoliko ne živite u području s izrazito visokim temperaturama, to nije potrebno, jer i ekstremno niske temperature poput onih u frižideru mogu da promene pojedine arome.

U beauty frižideru treba da stoje kreme za oči i lice, serumi i lakovi za nokte.
Profimedia 

U FRIŽIDERU

Krema za područje oko očiju

Bilo da se radi o gelu ili kremastoj teksturi, krema za područje oko očiju biće još efikasnija ako je držite u frižideru jer niske temperature smanjuju oticanje i time natečen, 'puffy' izgled.

Aloe Vera

Ukoliko koristite aloe veru kako biste ublažili crvenilo ili iritaciju, stavite je pre toga u frižider – to će dodatno ohladiti kožu i smanjiti osećaj peckanja ili svraba.

Serum

Vitamin C, retinol i antioksidansi koji su osetljivi na oksidaciju duže će trajati ukoliko stoje u frižideru, kao i toneri i maske.

Lak za nokte

Lakovi za nokte vrlo lako mogu da postanu gusti i neupotrebljivi ako ih dobro ne zatvorite, a ako stoje blizu izvora sunčeve svetlosti, mogu da promene i boju. Pa ukoliko želite da vam duže potraju – stavite ih u frižider.