Ko ne voli leto? More, lepo vreme, plaža, laganija odeća, duži dani, tople noći... Ali kako sve to utiče na našu kožu? Ko je najosetljiviji? Da li postoje načini da se negativni efekti visoke temperature i vlažnosti smanje i da nam ostane samo uživanje u dobrim stranama leta? U današnjem tekstu vam pišem o tome.

Kao što znate, tokom leta dolazi do porasta temperature i vlažnosti vazduha. Ove vremenske promene podstiču naše lojne žlezde da stvaraju više sebuma, što vodi ka neželjenom sjaju lica. Taj sjaj je često najuočljiviji na licu, zbog velike koncentracije lojnih žlezda. Sigurno ste do sada već mogli da zaključite, da najveći problem tokom leta imaju osobe sa masnim ili kombinovanim tipom kože. Zato ću se njima danas najviše posvetiti.

Kako da znate koji tip kože imate? Operite lice umivalicom, obrišite peškirom, ne stavljajte nikakvu hidratantnu kremu i sačekajte 2h da vidite kako se koža ponaša. Ukoliko se vaša koža prosijava duž celog lica onda imate masnu kožu, ako se prosijava samo u T zoni, onda imate kombinovanu, a ukoliko vas zateže, onda imate suvu kožu.

Ako spadate u grupu ljudi sa masnom ili kombinovanom kožom, evo nekih saveta kako da umanjite negativne efekte koje leto ima na vašu kožu:

1. Pravilno čistite kožu

Iako bi bilo logično da će češćim pranjem lice biti manje sjajno i da činite pravu stvar, nažalost, ukoliko preterano čistite lice, vaše lojne žlezde će samo još više stvarati sebum, kao kompenzaciju za preterano isušivanje. Dovoljno je prati lice 2 puta dnevno, ujutru ili uveče (ako trenirate, obavezno i posle treninga). Mnogo je bitnije da umivalica bude blaga, neisušujuća i da odgovara vašem tipu kože. Moj predlog je Noreva Actipur pena koja otklanja višak sebuma i formulisana je za osetljivu kožu (leti smo osetljiviji, zbog visokog UV zračenja, zato i biramo preparate što jednostavnijeg sastava).

Noreva Actipur pena otklanja višak sebuma i formulisana je za osetljivu kožu (leti smo osetljiviji, zbog visokog UV zračenja, zato i biramo preparate što jednostavnijeg sastava).
noreva 

2. Hidrirajte kožu

Neophodno je da koža bude adekvatno hidrirana, kako biste se borili protiv viška sebuma, inače ćete opet imati kontraefekat. Krema mora da bude laganije strukture i da daje mat efekat. Preporuka je Biodroga Sensitive Formula 24h Care For Oily Skin - odlična je zbog svog jednostavnog sastava, ublažava manje iritacije i crvenilo, te sprečava širenje bakterija.

Preporuka je Biodroga Sensitive Formula 24h Care For Oily Skin - odlična je zbog svog jednostavnog sastava, ublažava manje iritacije i crvenilo, te sprečava širenje bakterija.
biodroga 

3. Smanjite broj proizvoda koje koristite

Nepotrebno je da vaša letnja rutina sadrži 10 različitih proizvoda. Tri do četiri su sasvim dovoljna.

4. Obavezno koristite kreme sa zaštitnim faktorom

Uv zračenje tokom leta je jako visoko, samim tim i oštećenja na našoj koži su mnogo veća. Kada se to ukombinuje sa preteranim lučenjem sebuma, širenjem bakterija, vaša koža neće imati mogućnost da se bori. Zato ne izlazite iz kuće bez ove kreme i obavezno na svaka 2h obnovite zaštitni sloj. Predlažem La Roche-Posay Anthelios Oil Correct koji ne ostavlja beli trag, a umanjuje pore i masni sjaj. Kapa ili šešir i naočare su takođe neophodni radi dodatne zaštite.

La Roche-Posay Anthelios Oil Correct ne ostavlja beli trag, a umanjuje pore i masni sjaj. Kapa ili šešir i naočare su takođe neophodni radi dodatne zaštite.
La Roche-Posay 

5. Ne zaboravite piling kože

Piling kože je obavezan, preporučuje se jednom do dva puta nedeljno, ne više od toga, jer ne želimo kontraefekat. Dobra i jeftina opcija je Revox Just Glycolic Acid 20%, koja će na duže staze učiniti vašu kožu svežom.

Dobra i jeftina opcija je Revox Just Glycolic Acid 20%, koja će na duže staze učiniti vašu kožu svežom.
revox