Da se razumemo, ne možete ubrzati rast kose za deset santimetara više mesečno, jer na kraju krajeva brzina rasta kose ne zavisi samo od toga kako je negujete, već najvećim delom od gena.

No, ipak možete učiniti sve što je u vašoj moći da ovu situaciju preokrenete u svoju korist i pomognete vlasima da rastu makismalnom brzinom.

Prvo što treba da učinite jeste da utičete na sve one faktore koji zapravo usporavaju njen rast, jer problem uglavnom leži baš ovde. 

Ali prethodno biste trebali i da se upoznate sa nekim činjenicama, kao na primer onom da je čak u 60 odsto slučajeva genetika kriva za ponašanje vaše kose, naročito kada je u pitanju opadanje. 

Što se tiče samog rasta, svake godine u proseku naraste 12 do 15 santimetara ili santimetar i nešto mesečno.

Dnevno izgubimo čak 50 do 100 vlasi, a tokom pranja kose još toliko.

Kada sve ove činjenice uzmete u obzir najverovatnije ćete shvatiti da zapravo nemate nikakav problem, ali biste svakako želeli da vam kosa raste duže i konačno preraste tu dužinu koju imate već nekoliko sezona.

Evo na šta treba da obratite pažnju i šta možete da uradite:

Obratite pažnju na ishranu

Namirnice koje unosimo u organizam, minerali i vitamini od velike su važnosti kako za sm izgled, tako i za rast kose. Neophodno je da unosite određenu količinu vitamina B, gvožđa, cinka i proteina. 

Za dodatni efekat u bolje snabdevenim apotekama potražite tablete hlorofila, na prirodnoj bazi naravno. Ukoliko vam ishrana nije dovoljno izbalanisrana sa gore navedenim vitaminima i mineralima, savetujete se sa svojim lekarom da vam preoruči neke od vitaminskih kompleksda koji mogu da se kupe u apoteci, a koji će i pored benefita za vašu kosu, imati blagotvoran uticaj i na čitav organizam.

Ne gušite svoje folikule

Prljavština, znoj, ali i proizvodi poput ulja za kosu (koje možda stavljate kao dodatnu negu za sklap i koren, pre samog pranja kose) lak i šamponi za suvo pranje kose, oni su neprijatelji broj jedan vaših folikula, oni ih guše i ne daju temenu da diše, a vlasima da rastu.

Piling skalpa

Nama ovo zvuči sasvim logično. Ako praktikujemo piling kože tela ne bi li joj tako pomogli da se reši suvišnih nečistoća koja zapušavaju pore i koži ne daju da diše, zašto onda isto to ne bismo činili za kožu naše glave? Piling za skalap, kao i detoks šampone koji će osloboditi koren kose svega onoga što je guši i to bukvalno u samoj srži problema, naći ćete u bolje snabdevenim frizerskim salonima, takođe mogu se naručiti i putem interneta.

Kofein je vaš saveznik

Nenmački tim istraživača sa Lübeck univerziteta utvrdio je da kofein pomaže korenu kose tako što blokira DHT (dihidrotestosteron), hormon odgovoran za oštećenja folikula, te ubrzava rast kose za čak 25 odsto. Nažalost, deltvornost kofeina ne možete postići pijući izdašne količine kafe, ali zato su to proizvodi za negu kose koji i u sebi sadrže kofein.

Zato sledeći put obratite pažnju na spisak sastojaka šampona i regeneratora koji planirate da kupite.

Masaža skalpa

Masaža stimuliše cirkulaciju krvi i pomaže boljem funkcionisanju sićušnih krvih sudova koji hrane folikulu dlake. Nežno povlače kose i ritmička masaža temena tokom redovnog pranja kose pomoći će vašim vlasima, a ujedno će uticati i na smanjenje stresa.