Oprezno s korektorom

Prikrivanje manjih nepravilnosti, poput bubuljica i pokoje mrljice, ume da rezultira sasvim suprotnim efektom. U 'žaru borbe' da ih što bolje kamufliramo, neretko ih još više istaknemo, što je posebno upadljivo na svetlijoj puti. Nije neuobičajena ni praksa njegove nezgrapne upotrebe kao sredstva za konturisanje crta lica. Svrha korektora je ujednačavanje boje kože. Želite li postići utisak osunčanog tena, strateške tačke osenčite bronzerom za nijansu tamnijim od prirodne boje. Tajna dobre prikrivenosti je u konzervativnom i slojevitom nanošenju korektora.

Matirajući ruževi

Nanošenjem popularnih ruževa matirajućeg efekta na suvu koža usana veća je verovatnoća da ćete naglasiti njihovu isušenost nego zavodljivu lepotu. Na usnama je mnogo manje lojnih žlezda pa su suvlje od ostatka kože. Zamki isušenih usana možete doskočiti tako da ih pre šminkanja premažete bogatim slojem balzama i pričekate desetak minuta da upije. Papirnim ubrusom uklonite suvišak i nanesite omiljenu nijansu matirajućeg ruža.

Skidanje maskare

Skidanje maskare tuferom natopljenim dvofaznim čistačem smatra se potpuno završenim tek nakon drugog koraka, kada preko trepavica pređete tuferom namočenim mlakom vodom. Tako ćete uklonili ostatke čistača, što će vam sutradan olakšati nanošenje nove maskare.

Skidanje maskare tuferom natopljenim dvofaznim čistačem smatra se potpuno završenim tek nakon drugog koraka, kada preko trepavica pređete tuferom namočenim mlakom vodom. Tako ćete uklonili ostatke čistača, što će vam sutradan olakšati nanošenje nove maskare.
Profimedia 

Zloupotreba highlightera

U teoriji vrlo dobro znamo da se highlighter koristi samo za isticanje detalja, kao što su volumen jagodica obraza i vrh nosa, za naglašavanje luka usnica ili kapaka. Kad se zaboravimo, počnemo ga nekritički nanositi svuda pomalo, pa i ne primetimo da smo njime prekrili celo lice. U čemu je problem? U verovatnoći nastanka neuglednog masnog sjaja kože tijekom dana.

Važnost osvetljenja

Nije svejedno pod kakvim se svetlom šminkate ili birate šminku, recimo, u drogeriji. Činite li to pod neprirodnim neonskim svetlom, lako je preterati jer ono izbleđuje intenzitet boja. Idealna je kombinacija žute i bele svetlosti kakva uokviruje vizažistička ogledala.

Temeljno čišćenje

Otkako nas je zahvatio cunami K-beautyja, nikad se nije više problematizovalo temeljno čišćenje lica. Otkrili smo da prvih pet-šest koraka korejske nege uključuje brojne losione i esencije kojima se prvo skida šminka, a zatim uklanjaju nakupljene nečistoće i odumrle stanice kože. Da biste bili sigurni kako ste obavili obe vrste čistke, koristite tufere od hidrofilnog pamuka koji ima veću sposobnost upijanja. Šminku uklonite mlečnom emulzijom, a odumrle stanice i ostatke mleka tuferom natopljenim losionom, i to ne samo s lica nego i s vrata i dekoltea. Činite to energičnijim pritiskom, ali bez grubog trljanja i kružnih pokreta koji mogu oslabiti tkivo i iritirati kožu.

Koliko često treba menjati kreme za lice?

Fama volans da bi kremu za lice trebalo redovno menjati 'kako se koža ne bi naviknula'. Ako vam njena formula i tekstura odgovaraju, nema razloga da je svako malo menjate. Štaviše, koristite li kremu manje od mesec dana, ne možete ni steći pravi utisak da li i koliko vam zapravo odgovara. To ne znači da ne bi trebalo da osluškujete šta nam poručuje koža, pogotovo na prelazu sezona. Lakše teksture krema stvorene su za letnje mesece.

Budite nežni

Nakon šamponiranja izbegavate nanošenje negujućih tretmana jer želite lepršavu kosu i frizuru prirodnog izgleda? Brinete li se da maske i regeneratori više opterećuju vlasi nego što ga neguju, pobrinite se da ih dobro isperete nakon nanošenja i da odaberete neki od proizvoda iz sve brojnijeg arsenala prirodnih brendova. Nota bene, izbegavajte ikakvo trljanje kose peškirom. Istina, tako ćete je pre osušiti, ali i ubrzati lomljenje jer je vlas nakon pranja krhkija i osetljivija nego inače.

Izbegavajte ikakvo trljanje kose peškirom. Istina, tako ćete je pre osušiti, ali i ubrzati lomljenje jer je vlas nakon pranja krhkija i osetljivija nego inače.
Profimedia 

Čupati ili ne? Da!

Onima koji oklevaju da uklone dlake s lica zbog straha da će time samo ubrzati rasti još debljih dlačica poručujemo da vam je strah neopravdan, a pinceta vaš novi prijatelj. Primerena je za eliminaciju dužih i tamnijih dlačica iznad usnica i na bradi. Ako ih je više, poslužiće specijalizirani vosak. Bilo bi idealno kad bismo svi mogli da priuštimo njihovu trajnu eliminaciju laserom ili IPL-om. Što je veći kontrast između svetle kože i tamne dlake, veća je efikasnost tih divnih svetlosnih tretmana.

Sama svoj kolorist

Farbate li sami prosedu kosu, imajte na umu da nema smisla da nanosite boju celom dužinom kose. Time samo gomilate pigment i povećavate verovatnost postizanja „šarenog“ izgleda frizure. Savetuje se ravnomerno nanošenje boje samo na koren i izrastak. Zatim je mestimično razmažite duž nekoliko pramenova. Ako ne budete zadovoljni postignutim, dva-tri puta godišnje otiđite na profesionalnu salonsku koloraciju, pa u međuvremenu primenjujte ovaj savet za farbanje kod kuće. 

Suve vlasi, masno vlasište

Koji biste šampon trebali da odaberete ako imate disparatnu situaciju na vrhu glave, recimo, suve vlasi a masno vlasište ili obrnuto. Primarna svrha šampona je čišćenje vlasišta, pa u skladu sa stanjem na temenu, odaberite i šampon. Umesto da svaki dan površno perete kosu i samo razmazujete nečistoće, činite to ređe, ali tako da svaki put temeljito očistite vlasište čvrstim masažnim pokretima, kao što vam to inače čini frizerka. Dobro isperite kosu nakon drugog šamponiranja pa, zavisno od toga da li je sklona isušivanju ili mašćenju, nanesite primereni tretman. Kosa će vam biti znatno duže čista nego inače.