Čak i ako imate suvu kožu, zasigurno ste primetile prirodni 'sjaj' koji vaša koža odjednom ima čim temperature pređu 25 stepeni, a ukoliko ste pokušale da se našminkate, verovatno je šminka kroz dan 'isparila', osim maskare, koja se razlila po kapcima i ispod očiju. Ne brinite, postoji rešenje za sve!

1. Manje je više

Obični dani možda ne zahtevaju 'full makeup look', no ima i onih posebnijih prilika poput venčanja ili izlazaka u kojima želite da zablistate, ali ne od znoja! Šminkeri u tom slučaju preporučuju da koristite manje proizvoda - manje količine seruma, hidratantne kreme i ostalih preparata koje inače koristite kako se ne bi rastapali na koži.

Takođe, ukoliko želite da prekrijete neke nedostatke na koži poput bubuljica, uboda komaraca ili mrlja, bolje je da ciljano koristite korektor, nego da celo lice prekrijete tečnim puderom.

2. Način aplikacije

Ukoliko je podloga u obliku tečnog pudera nužna, važno je i kako ga stavljate. Umesto prstiju ili beauty blendera, podlogu nanesite četkicom, razmazujući ga kružnim pokretima, a veću pokrivenost možete postići nanošenjem u slojevima.

Druga opcija, koja je manje pokrivajuća, ali će pridoneti efektu ujednačenog tena su tonirane kreme - dobra letna opcija su one sa SPF faktorom.

OVA 3 BEAUTY SASTOJKA TREBA DA IZBEGAVATE U ŠIROKOM LUKU: Milica Bukumirović otkriva šta nam to isušuje i iritira kožu
Profimedia 

3. Vodootporne maskare i tuševi

Iako verovatno nećete ići na plažu s 'full makeupom', znojenje i izlučivanje sebuma u vrućim i vlažnim danima često rezultira time da nam je maskara svuda osim na trepavicama, a senka u prevojima na kapcima. Iz tog razloga, odlična letnja varijanta su vodootporne maskare i tuševi koji su puno otporniji na spoljašnje uticaje.

A što se senki tiče, izbegavajte kremaste teksture preko dana, a pre puderastih senki na kapke možete da nanesete posebni prajmer koji će pomoći da sve ostane na mestu.

4. Blotting paper

Posebne tanke papirnate maramice za lice odlično su sredstvo za upijanje viška masnoće, te instant način da uklonite neželjeni sjaj. Možete ih koristiti tokom nanošenja makeupa, ali i tokom dana kada osetite dalice počinje da se sjaji na mestima na koje definitivno niste naneli highlighter.

5. Završni touch

Fiksirajući sprej ili 'setting spray' držaće makeup čvrsto na mestu, pa će ga čak biti teže skinuti pre spavanja. Iako je česta stavka brojnih makeup tutoriala tzv. 'baking powder' za fiksiranje celog makeupa, bolja letnja opcija za one izuzetne trenutke kada je nužno da sve ostane na svom mestu (a vi izgledate besprekorno za eventualno fotkanje) je ovakav sprej.