U avionu, ujutro nakon burne noći ili po vrelom letnjem danu... svi ovi scenariji povezani su sa natečenim licem. Jedan od uobičajenih krivaca za natečenost (za razliku od otoka lica, koji može ukazivati na ozbiljnije probleme), jeste dehidracija i posledično zadržavanje vode, što objašnjava zašto alkohol za večeru utiče na vaše lice sledećeg jutra.

''Natečenost je uzrokovana brojnim faktorima'', slaže se facijalistkinja Katharine Mackenzie Paterson. "Pored soli i alkohola, tu spadaju i spor limfni sistem, nedostatak sna i kongestija - posebno u letnjim mesecima kada alergije dolaze do izražaja". Stručnjakinja za kožu Jasmina Vico preporučuje da se prvo utvrdi uzrok nadutosti, kako bi se sprečilo da se ona ponavlja. ''Da li je to prerađena hrana, konzumacija alkohola, stres, alergije ili buđ i vlaga u u vašoj okolini?''.

1. Počnite sa masažom

Osim što imaju opuštajući efekat, široki masažni pokreti na vašem licu mogu pomoći u podsticanju protoka limfe i uklanjanju nadutosti sa lica, objašnjava Katharine. Iako je uvek najbolje rešenje da je uradi profesionalac, možete i sami kod kuće. ''Usredsredite se na masiranje limfnih čvorova lica koji se nalaze ispred i iza uha, i oko linije vilice i niz vrat do ključne kosti'', savetuje ona. ''Obožavam da ovo radim sa uljem za masažu lica kako bih to učinila više iskustvom - odaberite ulje lavande koje miriše predivno i pomaže učvršćivanju kože''.

2. Spavajte na leđima

Zadržavanje tečnosti noću je normalno, ali ako se obično budite sa ultra natečenim licem, možda biste trebali da preispitate svoj položaj spavanja. Izbegavajte spavanje na stomaku i držite glavu na blago podignutom jastuku kako biste omogućili tečnosti da lakše cirkuliše noću. Takođe je važno da sobna temperatura bude oko 18 stepeni.

Jedan od uobičajenih krivaca za natečenost (za razliku od otoka lica, koji može ukazivati na ozbiljnije probleme), jeste dehidracija i posledično zadržavanje vode, što objašnjava zašto alkohol za večeru utiče na vaše lice sledećeg jutra.
Profimedia 

3. Isprobajte gua sha

Sve poznate zvezde danas imaju svoj gua sha masažer. ''Gua sha pomaže da se smanji otečenost lica tako što radi na tačkama kineskih meridijana i na sistemu limfne drenaže, stimulišući cirkulaciju krvi, poboljšavajući nivo kiseonika u koži i regulišući našu unutrašnju ravnotežu. Takođe, uklanjaja toksine, pomaže u otklanjanju napetosti mišića lica i oslobađa blokirane tečnosti u određenim delovima''.

4. Krioterapija

Sećate se kada je ime Kate Moss otkrila da je umivanje ledom njen omiljeni trik za lepotu? ''Napunite sudoper kockama leda, hladnom vodom i kriškama krastavca i držite lice u njemu što duže možete'', rekla je ona za Sundey Telegraph. "Odmah smanjuje natečenost i zateže vašu kožu". Možda je ovo ekstreman metod, ali stručnjaci predlažu da tokom umivanja koristite ledenu vodu ili kockice leda napravljene od nane, kamilice ili zelenog čaja.  

Krioterapija je odličan način za smanjenje natečenost lica, otoka i podočnjaka, jer pruža hladan šok, koji šalje regenerativni protok sveže krvi u to područje. Ovaj protok krvi je bogat kiseonikom i hranljivim materijama, što podstiče metabolizam kože, dok ispira toksine i smanjuje zadržavanje vode. Hladnoća takođe zateže mišiće, stvarajući podignut i čvrst izgled.

5. Hidrirajte se

Zaustavite natečenost tako što ćete stalno održavati nivo hidratacije. Pijenje puno vode je neophodno tokom cele godine, ali je posebno važno leti, kada temperature rastu. Stavite malo keltske soli u vodu kako biste pomogli vašem telu da je bolje apsorbuje, za optimalnu hidrataciju.